[:sv]

 
Allt sedan jag började skriva min blogg har jag vid upprepade tillfällen uppmanats att beskriva/berätta om hur den fantastiska volontärinsatsen på Glasets Hus skapades och hur detta engagemang visar uthållighet. Bland de som visat stort intresse är Högskolan Borås som lagt stora resurser på att försöka beskriva vad som hänt. Deras resultat finns redovisat i en forskarrapport som jag tidigare nämnt. Läs gärna den genom att klicka på länken:
http://www.hb.se/PageFiles/194918/SOL%20rapport%202017%201%20Fr%C3%A5n%20en%20avkrok%20till%20ett%20prioriterat%20turistm%C3%A5l.pdf

Så, med början idag och några veckor framöver kommer jag försöka beskriva vad som har hänt och vad det är som händer utifrån min upplevelse. Jag hoppas ni ursäktar men det handlar ju mycket om min förmåga att skapa engagemang så därför vill jag börja med några grundläggande ”övertygelser” jag lever efter;

  • Jag är OK – Andra är OK. Det vill säga tro på dig själv och visa respekt för andra.
  • När J.F.Kennedy höll sitt installationstal som tillträdande president sa han de sedan så berömda orden ”Don’t ask what the nation can do for you, ask what you can do for the nation”. Jag har så länge jag minns tyckt att detta är ett utomordentligt råd till alla som på något sätt jobbar som ”ledare”, chefer, lärare, kommunalråd, ungdomstränare, förälder o.s.v. Min erfarenhet är att det alltid i alla former av organisationer finns de som tycker att det mesta är fel och allt är värdelöst. Ibland lyckas dom genom att upprepa sina påståenden tillräckligt ofta skapa ett informellt ledarskap som är förödande för en skolklass, avdelning, etc. Nästan uteslutande är dessa personer enbart ”åskådare”, de har inga uppdrag, de ställer inte upp med sin tid och de framför inte sina argument offentligt och framförallt har dom inga egna lösningar. Min uppmaning är att konfrontera denna negativism:

”Vi får aldrig någon information”
”Vad är det för information du saknar?”
”Allting”
”Lämna mig en lista i morgon på vad du saknar så lovar jag att vi ska leva upp till dina önskemål”
Oftast slutar det där för det kommer ingen lista.

”Kommunen är värdelös”
”Vad är värdelöst?”
”Allt ”
”Röstar du?”
”Nä det är ju meningslöst”
”Har du tänkt på att själv bli aktiv som fritidspolitiker och försöka påverka”
”Är du inte riktigt klok”.

Sammanfattning: Utmana negativa personer, respektera de som vill påverka och bidra.

 Starten av det så omtalade engagemanget kring Glasets Hus går lätt att datera till 15.e november 2010. Då hade vi i projektgruppen kallat till ett allmänt möte på Folkets hus. Vi kom dit i sista stund efter ett projektmöte och då började man få en första aning om vad som var på gång. Vi fick tränga oss fram och alla sittplatser var sedan länge slut. Den kvällen tecknade sig deltagarna för cirka 3000 volontärtimmar. I presentationen av projektet fanns en bild på JFK och jag översatta hans berömda ord till

”Nu har vi Limmaredsbor i decennier tyckt synd om oss själva när vi sett hur samhället utarmats på all service och aktivitet. Nu är det dags att sluta gnälla och tala om vad vi vill och vad vi är beredda att bidra med”.

Min upplevelse är att detta möte var startskottet till den insats som gjorts och kommer att göras. Återkommer med en fortsättning nästa vecka.

Slutligen några ord om veckan som gått på Glasets Hus. I fredags prövade vi ytterligare ett koncept på våra Quiz kvällar och efter minutiösa förberedelser och ett fantastiskt gensvar gick både jag och Bodil hem ett stort leende på läpparna. Man kan numer påstå att våra kvällsengagemang genererar väldigt trevliga upplevelser och stämningen når ständigt nya höjder. Nästa Quiz äger rum den 23:e mars och då presenterar vi åter Husbandet, vi öppnar för bokning på tisdag kl.10.00.

Det finns ett tjugotal biljetter kvar i Vinterträdgården till krogshowen den 17:e mars. Passa på, vi garanterar något alldeles extra med full orkester och artister högt över våra huvuden.

I morgon ÅRSMÖTE 18.00.

Från domstolen inget nytt.

Kjell

[:]