Jag är en extrem ”mätnörd”. Det är möjligen en bidragande orsak till mitt brinnande idrottsintresse. Nedan ska jag försöka beskriva hur denna egenskap påverkar mig och min omgivning positivt och negativt. Låt mig börja med de beteenden som även jag finner absurda:

  • Jag kan inte somna utan att ha tillgång till BT:s Sudoko och varje gång tar jag tiden. För två år sedan nådde jag personbästa 10 minuter och 42 sekunder.
  • Att ta sig ut för att åka skidor, rullskidor eller bara promenera utan att klocka kilometertiden är för mig en omöjlighet
  • När jag i onsdags såg att antalet IVA-patienter var färre än hundra firade jag i nivå med kvällen Trump förlorade valet.

Men min nördighet tar sig inte bara bisarra uttryck. Det är faktiskt så att jag är helt övertygad om att mäta är av grundläggande betydelse för ett framgångsrikt ledarskap. I min tidigare roll i ledande befattningar på glasbruket och nu som ansvarig för Glasets Hus är mätningar, statistik grundförutsättningar för att skapa engagemang och ambition till förbättringar. Jag minns fortsatt med välbehag när vi i början av 90-tal hade de överlägset bästa produktionsresultaten i glasdivisionen efter att några år tidigare varit ”sämst i klassen”. Och idag är jag övertygad om att det fantastiska engagemang vår kärntrupp av volontärer visar i stor utsträckning beror på all information de regelbundet får kring alla nyckeltal i verksamheten. Det har inte alltid varit lätt att övertyga en organisation om värdet av mätningar. När jag tog över ansvaret för produktionsresultaten på vårt norska glasbruk och skulle införa ”Limmareds mätningar” var jag en hårsmån från att orsaka strejk. Efter att i veckor samtalat med den fackliga organisationen förstod man att syftet inte var att peka ut individer utan att identifiera behov av bättre utbildning bättre verktyg eller kanske bättre samarbete.

I kväll ska jag lägga mig tidigt och som vanligt försöka komma under tio minuter på dagens Sudoko. Jag behöver också vara utvilad för att i morgon ska vi ungdomar lägga 1000 kvm konstgräs i Parken. Tyvärr känns ändå morgondagen så där, allt tyder på att landet inte har någon statsminister efter klockan 10 i morgon. Jag har uppriktigt svårt att förstå logiken i händelseförloppet. Kommer Vänsterpartiet stödja en moderatledd regering eller rentav kräva att Åkesson tar över så vi får ordning och reda i landet. Inget överraskar längre.

Fråga 3 i kommande Quiz: Kan man bygga en Aktivitetspark för 8 miljoner kronor utan kommunalt stöd?

Vänligen

kjell