OM OSS

Limmareds Glasbruk, Sveriges äldsta igång varande, grundat 1740, ligger Glasets Hus. Ett nytt spännande utflyktsmål med Hytta, Glasblåsning och Hyttsill. Stor Glasutställning med glas från
1700-talet fram till dagens ABSOLUT-flaska. Butik med glas och annat noga utvalt. Kafé i vinterträdgård. Konstutställningar och Konferens. Kort sagt ett Upplevelsernas Hus.

”Huset skall signalera Limmareds identitet som gammalt glasbrukssamhälle, men på samma gång kännas varmt, levande och spännande.
Det svarta, sotiga och råa skall ändå kännas fint. Lite som att komma hem.” / Kultur 1740

TURISTINFORMATION

Sedan sommaren 2016 blev Glasets Hus även turistinformation i Tranemo kommun.
Här kan du hitta all information om vad du kan se, göra & besöka i kommunen.
Vi hjälper dig med broschyrer etc. För att komma i kontakt med oss kan du antingen ringa  0325-57 60 30 eller till Glasets Hus på 0325-66 00 60 så hjälper vi dig mer än gärna med ditt ärende.

HISTORIA

Historien om Glastets Hus tar sin början i 1700-talets västgötaskogar och den glasintresserade fd Officern i Karl XII:s armé Gustaf Ruthensparre. Han såg naturmöjligheten i området kring Limmared för att driva ett Glasbruk. Ruthensparre bosatte sig på Limmareds Säteri (idag fortfarande i drift och med gårdsbutik) och glastillverkningen på Limmareds Glasbruk var år 1740 ett faktum.

Produktionen blomstrade och under sena 1800-talet kom Fredrik Brusewitz in i bilden. Då byggdes Oxabanan (nu ett trevligt promenadstråk som går utanför Glasets Hus) med syfte att transportera gods och material mellan glasbruket och närmsta järnväg som låg i Ulricehamn, starka oxar användes till detta. Pressglas och vackra ting blåstes i hyttan för glatta livet.

Under 1900-talet hade bruket gjorts till Aktiebolag och tillverkningen var av allt från bruksglas, fönsterglas till pressglas, prydnadsglas, buteljer och apoteksflaskor. Hyttan bestod (såklart) av duktiga glasblåsare och till viss del hyttsnokar; barn som arbetade som alltiallor t.ex. bärhjälp, bud och städning.

Runt torget i Limmared fanns flera butiker och caféer och ett av dem var Svenna-Lovisas butik och café. Här serverades kaffe, bondkakor, sockerkringlor och vetebullar till hungriga glasblåsare och limmaredsbor. Men framförallt togs hyttnsokarna väl om hand och bjöds på både den ena och andra sötsaken. Svenna-Lovisa är idag inspirationen till Glasets Hus eget café och restaurang.

Industrialismen påverkade också glasbruket och sedan dess framfart har, som vi alla vet, allt mer börjat styras av maskiner.
Glasblåsarna har ersatts och produktionen ser under sena 1900-talet fram till idag helt annorlunda ut än under sin början 1740.
Idag tillverkas flera miljoner glasprodukter om året och bruket vars ägare heter Ardagh Group är en av kommunens största arbetsgivare med sina ca 500 anställda.
Produktionen spänner mellan barnmatsburkar, coca cola-flaskan och ABSOLUT vodka-flaskan.