Året är 1916 och fraktfartyget Jönköping är på väg över Östersjön. I lasten återfinns bland annat 3000 flaskor Champagne av märket Heidsieck & Co. Utanför Åland blir fartyget sänkt av en tysk u-båt och flaskorna förblir på havets botten i hela 82 år. Först 1998 bärgas vrakets skatter för att sedan säljas på auktion för astronomiska summor.
Edition Jönköping är en ”återskapning” av denna champagne. Det var för övrigt samma champagne som serverades på Titanic den där ödesdigra natten 1912. Heidsieck & Co var ett anrikt champagnehus redan vid sekelskiftet då de var kungliga hovleverantörer till bland annat tyska kejsardömet samt Österrike-Ungern.
Precis som originalet är denna champagne gjord på 70% pinot noir och 30% chardonnay. Den förstnämnda är en blå druva vilket skänker vinet toner av röda äpplen, hasselnötter och brioche. Chardonnay bidrar med frisk citrus och Granny Smith-äpple vilket gör att vinet samtidigt känns fräscht och elegant. Kravet i Champagne är att vinet ska lagras på sin jästfällning minst 15 månader men Heidsieck & Co väljer att låta denna champagne lagras hela 36 månader.
Grattis till ett bra val av dryck!