I somras skrev jag om mina vedermödor med min mower vid sommarstugan. Då slutade det med en helrenovering på cirka 5000 kr. Jag var redan då irriterade när återförsäljaren av denna Huskvarna maskin påstod att han aldrig sett en så illa skött gräsklippare och han hade minsann varit med ända sedan dessa vidunder gjorde sin entré på marknaden. Jag hade lagt detta bakom mig när jag i tisdags anlände till stugan och återigen kunde konstatera att maskinen stod still. Jag tog omedelbart upp telefonen och ringde upp den där stöddige försäljaren och påpekade att det var inte mycket man fick för 5000 kr. Då inträffade det osannolika, han frågade om jag var nykter och sedan slängde han på luren. Jag gick in värmen och lusläste manualen och precis som jag trodde fanns det inte ord som varnade för snö. Jag har nu skrivit till Huskvarnas huvudkontor och bett att få kompensation och en förklaring.

Nu är barriären bruten. Mitt upprop om att vi vill att ni skänker legobitar som ska användas till nästa års sommarutställning har hörsammats. I onsdags steg våra kära volontärer Jonsson in på kontoret med en kasse full av dyrgriparna. Kära ni, häng på. Om ni framtiden saknar dom kanske er ekonomi tillåter nyinköp.

Och så är det dags för julklappsutdelning. Jag ska tipsa er om två TV-serier som definitivt handlar i den där klassen som är det första man tänker på när man vaknar på morgonen och en längtan till kvällens nästa avsnitt är påtaglig:

  • Line of duty. Handlar om korrupta poliser i London.
  • Witch hunt. (Häxjakten) En norsk serie som är bland det bästa jag någonsin sett.

I veckan har jag bytt bil. Jag är nu ägare till en hybrid. Och jag är övertygad om att jag gjort ett bra köp eftersom mer 90% av mina resor är kortare än 4 mil tur och retur. Numer är det irriterande tidskrävande att hämta ut sin nya bil. Denna gång tog det cirka 1,5 timme innan den trevlige säljaren gått igenom bilens alla tekniska finesser. Som vanligt förstod jag ungefär hälften och jag kommer troligtvis ha glömt hälften av detta när det blir dags att använda aktuell teknik. När jag sedan var ensam och skulle köra därifrån startade inte bilen. Irritationen steg till maxgräns väldigt snabbt. En tv-skärm visade var jag befann mig och en massa lampor lyste men bilen startade inte. Precis när jag skulle gå in till säljaren och uttrycka min irritation löste sig mysteriet, jag ”växlade” till D och gasade och plötsligt började bilen rulla. Bilen hade varit i gång hela tiden men gav inte ifrån sig något ljud.

Bilen har röststyrning för vissa funktioner. Man kan med rösten fråga om till exempel fråga om vädret på destinationsorten och man kan be att en viss person rings upp o.s.v. Även min förra bil hade dessa finesser men jag använde den möjligheten enbart en gång. Orsaken är att jag när bilen var helt ny skulle demonstrera denna finess för några vänner när vi var på resa till Tranemo. Jag sa högt och tydligt ”jag fryser” och då skulle en röst svara ”temperaturen höjs” men i stället hörde vi på bred skånska ”haj det är Rickard”. Som sagt, sedan dess är använder jag inte röststyrning.

Gå och leta upp lite legobitar så hörs vi om en vecka.

Kjell