[:sv]

Jul och nyårshelgerna innebär för de flesta av oss traditionsenligt firande med nära och kära och jag hör definitivt till denna skara. Denna nyårsafton valde jag dock att frångå traditionen. Jag hade blivit antagen som en av tre volontärer att ingå i serveringspersonalen på Glasets Hus som stod värd för ett härligt nyårsbröllop. Bruden var från Skillingaryd och Södra Åsarps kyrka och GH hade valts därför att brudens mormor och morfar gifte sig i den kyrkan på nyårsafton för exakt 70 år sedan. Jag tycker väldigt mycket om bröllop. Det är en så härlig stämning av kärlek, värme och tro på framtiden. Jag hade äran att servera vid honnörsbordet och jag tror att det kanske var både första och sista gången jag ger mig på denna utmaning. Jag frågade Julia om jag var tillåten att lyfta vinglaset mot mig när jag serverade men hon skakade bestämt på huvudet. Att inte spilla när man serverar ur en karaff med sträckt arm är definitivt en utmaning och när jag fyllt på brudens glas utan en droppe på hennes underbara klänning kände jag mig nästan som ordinarie. Vi som jobbar på GH är minst sagt bortskämda med att få beröm av våra gäster. Denna gång överträffade våra gäster alla tidigare event. Ett fåtal gäster hade varit här förut och lovorden haglade kring atmosfären, personalen och organisationen. Jag är säker på att många av dessa nya gäster kommer tillbaka för att få återuppliva vad vi har att erbjuda.

Många upplever januari som en händelselös månad. För oss på GH gäller snarare motsatsen. Här några axplock från kalendern.

  • Igår invigde vi en minnesutställning av Thage Carlson. Hans verk har vid åtta !! tillfällen varit representerade på Liljenwalchs. Utställningen pågår fram till 9:e fenruari. Det blev en speciell invigning. Konstnärens döttrar medverkade och jag hade all anledning att framföra vårt varma tack. De har valt sätta priser på konstverken mycket långt under vad man kan förvänta sig. De är mest angelägna om att faderns konst får leva vidare och pryda många väggar i våra hem. I lördags lät dom också meddela att 100% av intäkterna går till Glasets Hus!! Tack! Detta är ett ypperligt tillfälle att införskaffa etablerad konst till mycket låga priser.
  • Fem januarikvällar har vi äran att servera en 3 rätters middag till personalen på glasbruket
  • Den 24:e går årets första quiz av stapeln. I tisdags startade vi bokningarna och 10 minuter senare var 105 bokningar gjorda. I skrivande stund är det 140 vilket innebär att vi har ytterligare 10 platser kvar i Vinterträdgården (vi har en ny ljudanläggning). 
  • Den 25:e har vi egen personalfest där temat som vanligt är hur kan vi bli ännu bättre

Jag betraktar mig själv som liberal och känner stor vanmakt när det blir allt svårare att försvara delar av samhällsutvecklingen. När ungdomar vandaliserade och trakasserade mig och GH hade jag stunder då jag absolut inte levde upp till begrepp som förståelse och att dialog är enda framkomliga vägen. Då och då får jag ny energi, som i onsdags då en 13-årig kille kom fram till mig och frågade om vi kunde prata. Jag hade för några veckor sedan skällt ut honom å det grövsta för han bar sig dumt åt i parken. Jag berömde honom efter han nu framfört sin ursäkt och man kunde ta på hans lättnad när jag sa att vi glömmer det hela. Tyvärr har helgen helt dominerats av den upptrappade situationen i Iran inneburit. President Trump har visat muskler och jag är inte säker på att det var det bästa alternativet.

Vi hörs om en vecka

Kjell[:]