Idag börjar jag med att varna er läsare för en företeelse i media som felaktigt påverkar oss, ibland positivt men oftast negativt. När nyhetsförmedlaren vill förstärka ett budskap så tar hen alltför ofta till procentmetoden och undviker därmed faktafel. Låt mig ge ett exempel som illustrerar hur man kan presentera en nyhet på olika sätt:

  • I onsdags hade Glasets Hus 143 % procent fler lunchgäster än motsvarande dag 2020.
  • I dag hade vi 56 lunchgäster vilket är långt under normala förhållanden

Båda beskrivningarna är korrekta ur faktasynpunkt och beskriver hur lätt det är för skribenten att påverka läsarna/lyssnarna i önskvärd riktning. Om jag kan tänka mig att använda samma teknik? Kanske, men med viss försiktighethet. Jag lägger ner några timmar varje vecka på att få till denna blogg och det är stundtals väldigt påfrestande att ha detta krav hängande över sig varje veckoslut. Men jag har ett uppdrag, ett förtroende att leda projekt Glasets Hus och från början har jag redogjort för att syftet med bloggen är att få läsarna att stötta vår verksamhet.

Nu är det bara några timmar kvar tills vi startar att bygga sista etappen av PARKEN. Tidig måndag morgon dundrar en grävmaskin in på arenan och någon gång i maj kan du sitta mellan träden på fantasifulla bänkar med picknickkorg full av härlig fika som du köpt på Glasets Hus. Dina barn varvar fikastunden med besök i biblioteket eller avslutar bygget av ett fantastiskt sandslott.

Förberedelserna har för mig varit ömsom vin, ömsom vatten. Jag är förvånad över att näringslivet inte har öppnat plånboken i högre grad. Av femton utvalda företag har två ställt upp med sponsring och det innebär att jag inte lyckats beskriva vilken betydelse denna anläggning har för företagens anställda och kommunens attraktionskraft. Att hela projekt parken genomförs utan kommunala medel borde också vara meriterande. Men vi kommer att lyckas ro detta i hamn trots pandemi och ovanstående besvikelse. Vi har en budget och den gäller. Jag har lärt mig den hårda vägen genom att ansvara för budgetar i fyrtio år. Hur jag kan vara så säker? Det finns ett engagemang som garanterar succé. När 70+ kommer in med tusenlappar för att bidra till bygget, hur kan vi då misslyckas. I tillägg har vi en byggmästare från Östra Ryda som har järnkoll och dessutom den ovärderliga gåvan att tala om för mig när bristen på min kunskap blir alltför tydlig.

Lördagarna 24/4, 8/5 och 15/5 bygger vi. Vill du vara med och spika eller hantlanga så sicka ett sms till 0705427355.

Ni glömmer väl inte att lämna in lite barnböcker!

I kväll ska jag dricka 100 % mer öl än igår kväll.

Var fortsatt rädda om er!

Kjell