[:sv]

 

Nu har föreningens damer rullat 3241 köttbullar inför stundande julbord. I skrivande stund ser det ut som de har kommit halvvägs. Till de eventuella läsare som tycker att detta är ytterligare ett bevis på könsdiskriminering vill jag säga att flera herrar har erbjudit sin hjälp men blivit bokstavligen utslängda ur köket. Som ansvarig för Glasets Hus prövas nästan dagligen min ledarskapsförmåga. Att leda en organisation där oavlönade jobbar sida vid sida med avlönad personal kräver ett helt annat ledarskap än mina tidigare erfarenheter. Som tur är kan jag falla tillbaka på några grundläggande värderingar. Låt mig berätta hur jag en gång fick ta del av en vis mans råd: Mitt företag hade sett en potential i mig och jag fick förmånen att deltaga i en mycket kvalificerad utbildning om ledarskap. Utbildningen pågick under ett år med ”undervisning” en vecka per månad. Vi utsedda var 16 killar!! från hela Sverige, Volvo, Sydkraft, Bofors och så vidare. Vid upptaktsträffen fick vi lyssna till dåtidens guru inom ledarskap, professorn vid Handelshögskolan i Stockholm Sune Carlsson. När han avslutat sin föreläsning inbjöd han till frågor. En överambitiös person i gruppen ville absolut redan från början visa sig på styva linan. Han berättade att han läst i stort sett alla tänkbara managementböcker, svenska och internationella och han frågade professorn om han hade några tips om ytterligare litteratur. Professorn drog ner glasögonen på nästippen och tittade på frågeställaren och sa, ”lille pojk om du någonsin ska kunna bli en bra ledare så ska du läsa de stora svenska arbetarförfattarna, till exempel Vilhelm Moberg, Per-Anders Fogelström, Eyvind Johnson så att du förstår människor i det verkliga och vardagliga livet och deras känslor. Finns det några fler frågor?” Det var ingen mer som ville fråga något.

Igår åkte jag ner till Glasets Hus vid lunchtid efter att vilat från en fantastisk quizkväll med mer än hundra glada medarbetare från ett badrumsföretag i kommunen. Jag var på strålande humör när jag gick hem efter att lovorden kring vårt arrangemang haglade. Nu var det lördagslunch och vi hade planerat för drygt hundra gäster. Det kom nästan 200 och min CV när det gäller röja disk och torka bord förstärktes ytterligare. Återigen slog det mig att jag kände igen högst 20 personer av alla våra gäster, en vanlig iakttagelse, vår kundkrets blir alltmer långväga.

I övrigt var lördagen som lilla julafton, återigen startade en ny säsong med Vinterstudion. Tyvärr måste jag väl medge att det såg ut som Janne Halvarsson kommit en bit längre i sin träning inför stundande världsmästerskap än vad jag gjort.

Om ni funderar på att boka Lilla eller Stora julbordet är det dags att höra av sig. Alltfler dagar börjar bli fullbokade.

Från domstolen inget nytt

/Kjell[:]