Jag hoppas att de senaste veckornas debatt på insändarsidor är ett avslutat kapitel. Jag vill också passa på att det står helt klart att de osakliga påståenden som framförts om vår förening inte delas av det lokala moderata partiet vilket de personligen framfört. Låt mig därför berätta om en härlig upplevelse som personifierar den avslutade debatten;

I går klockan 07.54 kom jag glidande i min bil med slarvigt skrapade rutor. När jag nådde Glasets Hus parkeringsplats skymtade jag i frostdimman ett myller av folk borta i parken. Tio minuter senare kom ett tjugotal väl påpälsade volontärer in för att äta frukost tillsammans. Frukosten avslutades med att Per och Åsa tillsammans med Blomsterlandet instruerade om hur ett hundratal buskar och träd skulle planteras och hur dagen skulle organiseras. Jag uppfattade ord som bambupinnar, Blodfläder, Smällspirea och Firelight innan de ivrigt tog sig an dagens utmaning med en härlig känsla av att göra samhällsnytta och umgås med trevliga nya och gamla bekantskaper. Så här tänker jag; Volontärarbete är väldigt lönsamt, arbetsinsatsen denna lördag motsvarar cirka 25-30 tkr. Normalt sett utförs denna typ av arbete i kommunal regi så man kan hävda att vi ”överfört” dessa pengar till skola, vård och omsorg. Jag är övertygad om att det finns en stor potential i vårt land att ta tillvara och organisera ideella föreningar i större utsträckning än vi gör idag. De två senaste generationerna är uppfostrade med att ”det är kommunens uppgift”, allt från sopa sand, hissa flaggor till att hålla snyggt i sin boendemiljö.

Nu är det endast 16 dagar kvar till presidentvalet och om möjligt överträffar Trump sig själv i smutskastning och lögner. Dag efter dag står han inför en trogen och entusiastisk publik och berättar att han har hanterat epidemin bäst i världen och att den är på väg att försvinna, trots att 10 stater denna dag rapporterade det högsta antalet smittade på flera månader. Trots dagliga uppenbara lögner är hans anhängare honom trogen vilket från vår horisont verkar obegripligt. Möjligen kom jag på en förklaring när jag såg en intervju med en äldre dam som berättade att hon var övertygad att Trump var utsänd av Gud för att rädda landet och världen från ondskan.

Avslutningsvis en liten berättelse från mitt liv som priviligierad farfar. Ibland har jag hedersuppdraget att se till att de två yngsta barnbarnen kommer iväg till skolan i tid. Måndagen var en sådan dag och 08,15 var jag på plats och som vanligt stod den yngste färdig vid sin cykel och väntade på storebror som precis då stigit upp ur sängen.  Denna gång väntade han inte in brodern utan cyklade iväg. Fem minuter senare kom han tillbaka kraftigt andfådd och berättade att han var nästan framme vid skolan när han kom på att han glömt hjälmen. Han slängde på sig den och drog iväg uppför de tunga backarna medan storebror en stund senare gled iväg och troligen anlände 08.29.59.

Vi hörs om en vecka

Kjell