I mitten av 1800-talet myntades begreppet den tredje statsmakten. Det fanns alltså redan då en insikt i vilken maktfaktor media är. Alltså redan då jämställde man massmedia med riksdag och regering och då är det lätt att förstå hur vi idag påverkas av det informationsflöde som dagligen sköljer över oss och naturligtvis påverkar både våra tankar och beteenden. Det positiva är den granskande rollen media har men det blir alltmer uppenbart hur vi matas med information från sändare som har ett manipulativt syfte och inte bryr sig om att fakta åsidosätts. Det mest aktuella exemplet är naturligtvis president Trump som nu efter 9 månader fortfarande förminskar riskerna med Covid helt emot all vetenskaplig expertis. Hur motsägelsefulla hans budskap än är så finns det miljontals amerikaner som tror på vad han säger bland annat därför den enda ”media” de lyssnar till är presidenten och hans språkrör.

I min lilla värld kan fenomenet med medias makt beskrivas så här i ett aktuellt fall. Glasets Hus samarbetsavtal med kommunen har blivit ett gissel för det lokala moderata partiet som i olika grupperingar skriver insändare i lokalpressen där deras åsikter går helt isär. I onsdagens utgåva av STT kunde vi ta del av en insändare undertecknad av fem moderater som utan tvivel är skriven mot bättre vetande och då undrar men vad deras syfte är. Jag får tillfälle att i nästa utgåva av STT bemöta några av de mest befängda påståenden men tyvärr, skadan är alla redan skedd. Tusentals människor har redan tagit intryck och det är utomordentligt allvarligt för oss som i snart tio år försökt bygga upp ett förtroende hos kommuninvånarna. Läs gärna STT på onsdag och fram till dess får ni ett exempel på vad jag menar. De skriver ”föreningens syfte är att tjäna pengar”. Jag menar att det är omöjligt att de själva tror på vad de skriver och  varför gör dom då det. Läs gärna onsdagens STT så förstår ni min befogade upprördhet.

Så över till lite positivare tongångar. Jag fick ett mail för en månad sedan från min kära medarbetare Bodil där hon med stort självförtroende meddelade att hon har en ”asbra” ide. Tillsammans med Julia genomförde hon den i fredags med ett strålande resultat. Drygt hundra gäster kom till vårt nya upplägg av ”after work” där vi bland annat erbjöd en minst sagt uppskattad meny. Det blev några härliga timmar tidig fredagskväll där Glasets Hus visade sig från sin bästa sida. Barnfamiljer, jobbarkompisarna, padelspelarna, Pride gästerna njöt av atmosfären runt om i hela huset med säkrade Corona avstånd. Beställ gärna plats till nästa fredag.

Kjell