[:sv]

Denna gång börjar jag med utlovad fortsättning på berättelsen om volontärinsatsen kring Glasets Hus. Under de här åren har jag vid otaliga tillfällen blivit ombedd av olika organisationer att ge råd kring hur man skapar engagemang och kanske än mer hur man får uthållighet. Så här försöker jag efter bästa förmåga dela med mig om mina erfarenheter;

För att skapa ett engagemang måste den potentielle volontären ha ett incitament. ”Varför ska jag hjälpa till”. Det är inte svårt att få någon att skjutsa till bortamatchen när ens egen Kalle eller Lisa är med i laget. I vårt fall gäller det att förstå vad som är incitamentet till att städa våra toaletter klockan åtta en lördag/söndag när Kalle och Lisa väntar på frukost. Att vi har lyckats tror jag i huvudsak beror på att det fanns en inneboende ”revanschlusta” i samhället efter att i decennier upplevt total tillbakagång efter att ha varit en centralort. Uppvuxen i Gällstad minns jag hur stort det var att åka till Limmared med alla deras affärer, caféer och all järnvägstrafik. När nu chansen dök upp till att få samhället på kartan igen fanns en inneboende drivkraft att ställa upp och få vara med om denna resa. Med andra ord så fanns det relativt goda förutsättningar vilket visade sig när vi vid invigningen 2012 kunde konstatera att vi levererat 15000 ideella timmar. Så nu återstod ”bara” att se till att detta fantastiska engagemang fortsatte. Jag tror att följande råd är nycklar till framgångsrik uthållighet:

  • Belöna aldrig enskilda, var inte ”rättvis”. När vi har vår årliga Volontärfest bjuder vi in alla som hjälpt till. Det innebär att bordsgrannarna kan ha gjort 6 timmar respektive 800 timmar det senaste året. Alternativet är att man ska dra en gräns någonstans vilket får förödande konsekvenser för sammanhållning och engagemang.
  • Tjata inte, erbjud. Med väldigt få undantag måste volontärarbete vara volontärt. På sin höjd i en krissituation kan man sträcka sig till att vädja.
  • Skapa en så lång planeringshorisont som möjligt. Om man vet att man ska diska en lördag 6 månader i förväg är det inte ett alltför stort ingrepp i ens vardag.
  • Återbud är helt OK: Som volontär får man aldrig känna ”måste”. Kommer något i mellan ska det kännas självklart att lämna återbud.
  • Skapa en arbetsmiljö som du ”längtar till”. Lägg ner stor möda på att skapa en arbetssituation där det finns utrymme för trevlig samvaro.
  • Informera, informera, informera. Genom att regelbundet informera om allt skapar du ett engagemang som kraftigt ökar viljan att bidra, du personifierar dig med ”företaget” och du vill att det ska gå bra.

Återkommer nästa vecka med ytterligare funderingar kring ämnet.

Avslutningsvis några ord från aktuella händelser på Glasets Hus. De senaste veckorna har innehållit många planeringsmöten. Bröllopsfester, födelsedagsfester, klassfester, vi har nu definitivt etablerat oss som en attraktiv arrangör. Kommande vecka ser vi fram emot besök av civilminister, Ardalan Shekarabi.

Jag vill också dela med mig om mycket stor besvikelse jag fick uppleva idag. Tillsammans med hustrun hämtade vi en nyinköpt säng och jag kan absolut inte förstå att den säng som vi nu slänger ut var av så dålig kvalitet att vi tvingades till denna investering. Vi köpte den på Svenems i Ulricehamn för nästan exakt 50 år sedan. Man får verkligen hoppas att det är bättre kvalitet på detta inköp.

Från domstolen inget nytt

Vi hörs om en vecka

Kjell[:]