Tankarna över julen har präglats av pandemin. Jag kommer på mig med att det stundtals mest handlat om siffror och vems fel det är. Julen har inneburit mer reflektion och anhöriga till mer än 8000 närstående har definitivt haft en annorlunda helg. När jag hör folk ondgöra sig över att man inte kunde genomföra klapputdelningen enligt mångårig tradition känner jag inte allt för stor sympati. Själv firade jag julen på en iskall altan med nära och kära och många av oss tyckte det var den bästa julkvällen någonsin. Jag tror att när vi förhoppningsvis kunnat återgå till någorlunda ”normala” tider tror jag många kommer fortsätta med stora delar av hur det firade i år, något mindre påkostat och något mindre hysteriskt. På julafton öppnade jag Glasets Hus under några timmar och hoppades att många hade hörsammat inbjudan med gratis fika. Det är lika bra att erkänna, det kom två äldre ungkarlar och sex invandrarbarn i 8-10 års åldern. Samtliga gäster uttryckte sin tacksamhet. En kille ringde hem och frågade om han fick tacka ja till godiset. Nu är jag lite osäker på om jag ska försöka konkurrera med Kalle Anka nästa år.

Så är det dags att avslöja vinnaren i den tävling jag utlyst de senaste veckorna. Överlägsen vinnare är Pär Andersson, nybliven pappa och en av de tunga krafterna i Limmareds föreningsliv. Dubbelt grattis Pär. Ni undrar kanske hur det vinnande förslaget såg ut men det kommer jag inte berätta eftersom ni varit så utomordentligt dåliga på att skicka in några bidrag.

Juldagarna innebar minusgrader och solsken och man förundras över att hundratals familjer besökt vår park över helgen. Det sporrar oss att intensifiera planeringen inför vårens projekt att bygga färdigt parken Under hösten hade jag definitivt en motivationssvacka när ”de fem missnöjda politikerna” lyckades få publicerat grova lögner om vår verksamhet.

 Nu har vi åter hamnat indirekt i ett negativt rampljus. Konkurrensverket meddelade att de ska undersöka om inte vårt IOP avtal med kommunen borde varit föremål för offentlig upphandling. Detta kunde vi läsa i en stort uppslagen artikel i BT. Jag tänker inte spekulera i hur de kom på den tanken men jag visste omedelbart att de kommer lägga ner ärendet. Det beror på att jag under mer än ett år varit irriterad på kommunens handläggare för att det tagit så lång tid. Varje gång jag påpekat detta har förklaringen varit att avtalet ska granskas av specialister från olika organisationer så att kommunen känner sig helt trygga med att leva upp till gällande regler och lagar. Mycket riktigt, utredningen lades ner omedelbart efter kommunen svarat på de begärda uppgifterna. Denna nyhet har vi också kunnat ta del av i BT. Här har journalisten helt överraskande lyckats betona att vi svävar i fortsatt ovisshet om avtalet är olagligt och inte ett ord om alla de avstämningar som gjorts med sakkunniga. Jag får den otäcka känslan att artikeln kan läsas som ”ingen rök utan eld” vilket gör mig så besviken. Jag funderar också på hur en sådan upphandling skulle gått till, men det är möjligt att det finns någon där ute som kan vara intresserad. Man kan nog förmoda att antalet anbudsgivare skulle varit få. Enbart Hyttan visar ett underskott som överstiger hela intäkten från IOP avtalet.

Strax efter klockan åtta idag fick 91-åriga Gun-Britt Johnsson sin vaccinspruta, först i Sverige.

Håll ut men andas inte ut!

Kjell