NYTT BILIOTEK I LIMMARED!

Som jag tidigare avslöjat planerar vi ”bygga” sista delen av parken. Om vi hittar pengarna ska det vara klart innan sommarlovet tar sin början. En av pärlorna i projektet är Limmareds nya bibliotek. Här kommer de yngsta barnen finna alla de klassiker som vi alla växt upp med och som mer eller mindre påverkar oss resten av livet. Våra båda barn har i hög grad påverkats av deras första kontakt med litteraturen. Den dominerades helt av berättelsen om Rosa Rulta. En hisnande historia om Rosa som bodde ute i skogen i ett hus som var fallfärdigt men hennes vänner, djuren, kom för att hjälpa till med att göra huset mindre utsatt för regn och rusk, då plötsligt……..(vill inte avslöja slutet för er som inte läst boken  men jag kan avslöja att Rosa kom över motgångarna). Vår son har tagit djupa intryck av berättelsen annars hade han aldrig kommit över alla de givna målchanser han missat. Samma sak med vår dotter, efter ett långt uppehåll med golf inkluderat bedrövligt puttande har hon nu påbörjat en andra karriär med sikte på US Open. Utan Rosa Rulta hade aldrig dessa egenskaper kommit i dager. Boken är i år 50 år gammal och har en given plats i hustruns gömmor. Lappad och lagad har sju barnbarn fått ta del av denna förmån.

Det händer ibland att jag får frågan om vilken är den bästa bok jag läst. Svaret är Per-Anders Fogelströms serie om Stockholm och jag är övertygad om att vårt samhällsklimat hade varit annorlunda om dessa böcker varit obligatoriska under skolgången. Mer respekt för varandra, mindre gnäll, hjälpa varandra, göra rätt för sig efter bästa förmåga hade varit på en högre nivå än vad vi nu upplever.

Jag har inte missat en enda minut av skidstafetter i mästerskap sen 1960 talet. För mig är det en av livets absoluta kryddor. I torsdags var jag nervös inför starten, på riktigt, och efteråt var jag ledsen också på riktigt. Inte för sjätteplatsen utan jag tyckte så synd om Kalla. Det fanns dock en positiv sak med dessa grusade förhoppningar. Jag förstod äntligen varför mina kilometertider haft en negativ utveckling de senaste veckorna. Jag har kört på samma valla som Kalla.

Mitt idrottsliv befinner sig nu i brytpunkten mellan skidsäsong och golfsäsong. I fredags körde jag 5 km i blixtföre och satte säsongsbästa 27 minuter och 40 sekunder. Stolt som en tupp gled jag in på målområdet bromsade in jämte en kille i 25 årsåldern som höll på att förbereda sig för att köra Vasaloppet i samma spår. Nitton varv hade han framför sig, han hade många likasinnade ute i spåret denna dag som inbjöd till att åka Vasaloppet på ”hemmaplan”. Killen tog en tugga på sin chokladkaka och drack lite sportdryck och jag kunde inte låta bli att fråga om han såg fram emot utmaningen. Frågan var felställd, han hade just åkt de nitton varven på 4 timmar och femton minuter och han såg ut som han utan vidare kunde köra ett Vasalopp till. En expert befann sig också där och han översatte tiden till långt under fyra timmar på grund av att Sälen- Mora är så mycket lättåktare. Jag kan konstatera att denne yngling, en amatör från Fritsla hade både bättre vallat och bättre utrustning än vad jag körde på. Någon annan förklaring kan jag inte komma på.

Nu är vi nästan 600 medlemmar men det finns plats för fler.

Kjell