[:sv]

Så har jag åter fått uppleva en traditionell midsommar i goda vänners lag. Som vanligt var jag trött och lite allmänt vissen under midsommardagen. Jag vet inte varför det blir så varje år, kan det bero på all färskpotatis jag äter? Fotbolls VM dominerar min tid dessa veckor och när man får uppleva Nigerias första mål i lördags fylls jag av beundran och tacksamhet. Mottagningen, timingen kombinerat med balansen skapade en tavla som överträffade da Vincis Mona Lisa. Att vi skulle förlora mot Tyskland tog jag med jämnmod. Att vi åter skulle kunna besegra en världsnation var alltför osannolikt, vi skulle haft en straff och varför John Guidetti sköt du? Kanske någon av våra svenska stjärnor skulle platsa på bänken i ett tyskt C-lag vilket innebär att det faktum att vi tagit oss till mästerskapet är en fantastisk uppvisning av ledarskap och lagmoral.

I morgon startar sommarsäsongen på Glasets Hus. Vi har öppet alla dagar i veckan fram till 16:e augusti. Tidig måndagsmorgon börjar vi bygga utställningen om Mumintrollen vilket innebär att ni i slutet av veckan kan titta in och träffa dessa fantastiska figurer. I ett samarbete med kommunens bibliotek har vi också nöjet att presentera Tove Jansson.

Det är väl också på plats att gratulera våra lokala politiker som i veckan tog beslut om att bygga ett nytt bibliotek efter decennier av utredande och i tillägg får vi bl.a. ett nytt hotell. Beslutet betecknades som historiskt och ledamöterna kunde lyssna till Karin Boyes berömda dikt om att det ”vägen som är mödan värd”. En ledamot reserverade sig och en ledamot uttalade sig i pressen att ”beslutet var en seger för demokratin”.

Slutligen en reflektion från den stora världen: Det handelskrig som president Trump startat genom att införa tullar känns oroande. Vårt land är i högsta grad beroende av exportmöjligheter. Förra året uppgick vår export till 2044 miljarder kronor vilket var 157 miljarder mer än vår import. Jag funderar allvarligt på att twittra ett tydligt budskap till presidenten att nu får han skärpa sig.

Vi hörs om en vecka

Kjell[:]