[:sv]

Om ni läsare eventuellt fått intrycket att jag anser mig vara fotbollsexpert så är det helt rätt uppfattat. Efter att spelat cirka 700 matcher på seniornivå, varit tränare och ser fortfarande cirka 200 matcher per år tycker jag att det finns fog för detta påstående. Hur kan jag då förklara hur Sverige vann kvalgruppen och Tyskland blev sist? Det kan jag inte men jag har en känsla av att Janne Andersson har egenskaper som är i världsklass när det gäller ledarskap. Hur går det mot Schweiz? Efter att totalt missat tidigare tips avstår jag från att ge mitt ”experttips”.

När jag funderar på vilka dessa egenskaper är kommer jag att tänka på en händelse som jag upplevde för mycket länge sedan. Min arbetsgivare hade gett mig förmånen att under ett år deltaga i en mycket kvalificerad ledarskapsutbildning. Tillsammans med 15 andra ”elever” befann jag mig på en upptaktsträff på ett hotell i Skåne. Huvudperson var rektorn på Handelshögskolan i Stockholm som med stor pondus delade mig av sina råd om ledarskap. Efter hans föredrag fick vi chansen att ställa frågor. En överambitiös deltagare räknade upp alla tänkbara ”managementböcker” han läst och frågade om professorn kunde ge tips på någon ytterligare bok. Så här löd svaret; Lille pojk, du ska läsa Vilhelm Moberg, Per-Anders Fogelström, Jan Fridegård, de stora svenska arbetarförfattarna, så att du förstår och respekterar den personal du i framtiden ska leda. Det blev inga fler frågor. Jag är helt övertygad om att Janne Andersson aldrig behövt denna tillrättavisning.

Efter att gett upp min karriär som fotbollsexpert har jag bestämt för att försöka mig på att förutse vad som kommer att ske i svensk politik och därmed påbörja en ny ”expertkarriär”. Jag vill börja med att beskriva två grundläggande övertygelser och de beskrivs bäst genom att citera Winston Churchill:

”Demokrati är den sämsta statsformen bortsett från alla andra och där fritt meningsutbyte inte slutar med en begravning”. För närvarande illustrerar svensk politik dessa uttalande väldigt tydligt. Parti efter parti ger upp sina grundläggande värderingar och gör nya utspel som anpassas till senaste missnöjesyttringar. Denna analys leder till min första förutsägelse om höstens val: Den nya regeringen blir en tvåpartiregering bestående av Socialdemokraterna och Moderaterna.

Vi på Glasets Hus trivs bra i Mumindalen, möjligen är vi lite ängsliga över Filifjonkans ständiga prat om kommande olyckor. Välkomna till oss med barn och barnbarn.

Från domstolen inget nytt

Vänligen Kjell[:]