Börjar naturligtvis med att tacka alla som på olika sätt hörde av sig på högtidsdagen. Jag hör till dom som tycker att ett sms är precis lagom även om jag måste erkänna att när två nära vänner dök upp oanmälda i sommarstugan kändes det väldigt bra. Pippi Långstrump firar också 75 i år och jag funderade på om vi har några likheter mer än åldern. Möjligen är vi själsfränder när det gäller att hitta på nya ”saker”. Inte på grund av födelsedag fick jag en underbar present under veckan. Det har varit höstlov och parken har oavsett regn och rusk haft massor av besökare och det gör mig väldigt glad och tacksam att jag fått vara del av detta projekt.

Nu är det två dagar kvar till presidentvalet och efter att ha varit tvärsäker på att Trump förlorar börjar jag tveka. Anledningen är att jag inser att fortfarande jublar miljontals amerikaner över uttalanden som borde leda till åtal. I torsdags förklarade han de höga dödstalen med att läkarna angav covid som orsak oavsett vilken dödsorsak det var. Detta på grund av det fick bättre betalt ju fler covidfall de rapporterade. Igår omringade bilburna Trumpanhängare en grupp bilar från Bidens organisation på väg till ett valmöte i Texas och försökte preja bilarna. Presidentens kommentar; Jag älskar Texas.

Nu är det definitivt. I torsdag fick jag ett brev från Falkenbergs kommun med budskapet att om jag inte flyttar den nybyggda Attefallen 40 cm får jag en straffavgift på 50000 kr. Uppriktigt så trodde jag att byggnadsnämndens politiker skulle inse det orimliga i detta beslut men ack vad jag bedrog mig. Eftersom huset står på gjuten platta beräknas flyttkostnaden till 200–300 tkr. Jag tyckte att jag hade skäl till att vara optimistisk därför att så här ser lagstiftningen ut:

 ”Nämnden ska se till att utstakningen sker under sådana former att det finns rimliga garantier att det som ska utföras placeras på rätt plats.” jfr prop. 1993/94:178 sid. 67

Kommunen hade kännedom att ärendet var nära gränser, de anvisade och godkände en karta som inte visade en enda korrekt gräns. De visste att gränserna var osäkra. Det finns inga fysiska markeringar. Trots detta menar kommunen att de hanterat ärendet korrekt. I all kommunikation finns det vid ett tillfälle då kommunen visar någon form av självkritik. Bygglovschefen skrev:

”Bygglovsnämnden har en skyldighet enligt lag att tillhandahålla kartor, även om det inte är vi själva som tar fram dem. Vi inser att det kan vara mycket förvirrande att man får en karta från kommunen som vi sedan ifrågasätter. Men faktum är att man som fastighetsägare själv ansvarar för att placering av det man bygger blir rätt. Vi kommer se över våra rutiner och vi tar med oss att vi behöver bli tydligare när det kommer till de kartor som vi tillhandahåller genom Metria och det ansvar man själv har som fastighetsägare.”

Tror ni de har börjat se över sina rutiner? Jag ska undersöka om så är fallet och hoppas verkligen att så är fallet så inte fler drabbas av brist på sunt förnuft.

Elfsborg ligger på andraplats i allsvenskan!

Kjell