Hej igen, i veckan har jag för 30:e året i följd varit på golfresa tillsammans med de andra pojkarna. Vi var elva kämpar detta år och Sölvesborgs GK hade äran att detta år få stå värd för vår turnering. Jag placerade mig på 9:e plats vilket var en enorm besvikelse, men jag hade glädjen att få hylla min granne och närmste vän till totalseger och 75-årig födelsedag. Jag funderat ett tag på vad som förändrats under de här trettio åren vi har genomfört denna vårturnering och fann två saker där vi definitivt och radikalt har ändrat vårt beteende:

  • I år gick vi till sängs cirka 21.30 vilket är 5-6 timmar tidigare än när vi stod på toppen av våra golfkarriärer
  • Anläggningen i Sölvesborg serverade frukost från 08.00 och när jag kom i god tid 07.55 hade alla andra ätit färdigt. Visst är det ett faktum att pensionärer kommer i tid.
  • Vi har sedan cirka ett årtionde inga bekymmer med vår privata ekonomi då vi är avlönade av svenska staten

Med åren blir jag alltmer rutinerad så jag hade en bokad tid hos min chiropraktiker dagen efter hemkomst då jag visste att kroppen behövde all tänkbar assistans efter tre 18-håls rundor. Det gjorde som vanligt underverk och fredag morgon kunde jag åter ta på strumporna i stående ställning. Som vanligt hade vi en trevlig konversation under behandlingen och jag noterade två intressanta iakttagelser från räddaren i nöden. Han har plötsligt två nya och stora kundgrupper:

  1. Medelålders före detta fotbollsspelare som startat en ny karriär som padelspelare och tror att det här med uppvärmning och ålder inte överhuvudtaget berör just dom. Hälsenor, vader ligger i topp
  2. Hemmaarbetande administratörer som tvingas arbeta hemifrån på grund av pandemin. De söker nu behandling för sneda, låsta och värkande nackar och ryggar efter att de halvliggande i TV soffor utfört sina uppgifter med datorn placerad i knät eller ett armstöd. Det är klart att kroppar reagerar efter att i åratal varit vana vid ergonomiskt perfekt konstruerade arbetsplatser.

I veckan har vi också monterat ner kommunens Turistbyrå som vi under flera år varit ansvariga för. Kommunen har i en omvärldsanalys kommit fram till att den inte längre är ”lönsam” i takt med den digitala utvecklingen. Vi ska i fortsättningen hänvisa turistfrågor till kommunen och jag är inte helt säker på att denna besparing är bland de bästa våra folkvalda har gjort, speciellt nu när hemester kommer ta fart på allvar. Vi kommer sakna alla de kunder som uppskattat att de speciellt på helger kan få råd och tips från kunnig personal.

Tyvärr måste jag också rapportera att planerna på att färdigställa sista etappen på vår fantastiska park håller på att grusas i bokstavlig mening. Kostnaden för att anlägga konstgräset i likhet med övriga delen av parken är cirka 200 tkr vilket vi inte kan tillåta oss att spendera. Till en början får våra minsta stoja och leka på grus under överinseende av en farmor med fikakorg. Jag upplever att det är första gången som vi inte når ända fram enligt beslutad tidtabell och det känns som vi missat

– Grädden på moset

– Missat en straffspark i 93:e minuten

– Snubblat på upploppet

Men låt mig avsluta i dur. I fredags hade fler än hundra personer hörsammat vår uppmaning att hälsa våren med något från bistromeny. En majoritet av dessa lyxade till kvällen med att hämta vår numer berömda räkmacka.

Var fortsatt rädda om er

Kjell