Ja, nu är det valår. Elfte september är det dags och datumet är ju minst sagt olycksbådande. Men vi är väl inte skrockfulla utan som goda medborgare kommer vi följa vad de olika partierna har för åsikter och program. Det är inte lätt att ta ställning. Jag följer debatten dagligen sedan årtionden och trots det blir jag gång på gång osäker. Låt mig ge ett exempel:

  • Brottsligheten/Gängkriminaliteten tycker alla partier är en avgörande viktig fråga och partierna tävlar om vem som tycker mest illa om situationen. Det intressanta är ju hur vi ska få en förändring till stånd. Som jag förstår det vinner man mest sympatisörer bland väljarna ju fler poliser, ju hårdare straff och ju mer övervakning man lovar. Jag har inga problem med att sympatisera med dessa åsikter men jag tar mig friheten att ifrågasätta om dom inte lurar oss. Logiskt sett borde väl det effektivaste sättet vara att reagera innan någon blir brottsling. Den uppfattningen stöds av forskare runt om i världen. Ta reda på varför man hamnar fel och försök undvika dessa orsaker. Då blir det mycket mer komplicerat. Då plötsligt handlar det om ojämlikheter, skolans kvalitet, missbruk och andra betydligt mer komplexa frågor att lösa. Gärna fler poliser, men så enkelt är det inte. I min roll som ansvarig för Glasets Hus har jag gång på gång hamnat i diskussioner internt och med kommunen om hur vi kan bidra till att tidigare fånga upp potentiella ungdomar som har alla tecken på risken att hamna fel. Vi har byggt en anläggning, parken, som är som gjord för att påverka ungdomar i rätt riktning. Det är för oss uppenbart att en ökad vuxennärvaro med förmåga att stimulera till de värderingar vi alla delar skulle markant bidra i positiv riktning. Hänsyn till varandra, respekt för regler, vettigt språkbruk och så vidare. Hur skulle detta gå till. Jo, heltidsanställ en VUXEN yngre begåvad tjej eller kille med dokumenterad kompetens för uppdraget. En person som i samarbete med social myndighet, polis, föreningslivet skolan kommer förhindra ett antal ungdomar från att välja fel väg. Betala vad det kostar för att få rätt person och jag garanterar att vi undviker samhällskostnader för miljoner i form av sociala kostnader, vård, fängelse etc.

 

Trettondagshelgen har jag bland annat ägnat åt att skapa frågor till nästa Quiz som äger rum fredagen den 28:e januari. God mat och härlig musik blandas med lite trevlig frågesport. Ta med dig några kompisar och kom. Jag kan ge er läsare en fördel genom att här avslöja fråga 7: Vad heter den presidenten som talade om att covid inte är farligare än en vanlig influensa?

Jag har också laddat för morgondagens kvällsövning. Vi har en personalträff. Vi blir cirka 20 personer varav en majoritet är studerande ungdomar mellan 16-19 år. Vi kommer återigen beskriva våra kärnvärden, kundbemötande och att hjälpas åt. Det är väldigt stimulerande att jobba med dessa frågor och fascinerande att se hur 18 åringar med ”lång erfarenhet” visar nyanställda hur man jobbar hos oss.

Och så har jag tillsammans med parkgruppen färdigställt schemat för helgstädning av huset och parken för 2022. Blir nästan lite rörd när jag konstaterar att listan innehåller 92 personer.

Var rädda om er

Kjell