En av de stora aktuella frågorna världen över är om vi kan lita på nyhetsförmedlingen. Jag är naturligtvis medveten om att nyheter i totalitära stater som till exempel Kina och Nordkorea är fullständigt opålitliga om man söker fakta och sanningen. Personligen har jag väldigt stort förtroende för SVT och Sveriges Radio. När det kommer till dagstidningarna tar jag alltid Aftonbladet och Expressen med en nypa salt då det uppenbart tvingas till överdrifter för att sälja sin produkt. På det lokala planet tycker jag att Borås Tidning hamnar i trovärdighet någonstans mellan SVT och kvällspressen. Ledarskribenter som Kettil, Hermansson och chefen Eklund är oftast väldigt sakliga och läsvärda. Men tidningen innehåller också relativt ofta artiklar som lämnar många frågetecken och som inbjuder till egna och ibland tokiga slutsatser. Låt mig ta ett aktuellt exempel från den 7:e januari då tidningen publicerade nästan en helsida med denna rubrik

 

Så har omsorgssektionen sparat in över 27 miljoner på tre år

 

I artikeln kan man läsa om hur Tranemo kommuns nya omsorgschef gjort ett fantastiskt jobb vilket jag inte på något sätt ifrågasätter. Men jag tar mig friheten att ifrågasätta journalistiken. Jag har sedan decennier läst och analyserat resultaträkningar och trots det finns det inte någon möjlighet för mig att förstå de siffror som redovisas i artikeln. Huvudnyheten är att man sparat 27 miljoner på tre år. Så här ser den faktarutan ut:

Ekonomin senaste åren

  • 2018 gick omsorgssektionen med 12,8 miljoner minus.
  • 2019 landade resultatet på en miljon plus, vilket betyder att nästan 14 miljoner hämtades hem under året då underskottet från 2018 hängde kvar.
  • Till 2020 skulle sektionen spara ytterligare nio miljoner. Resultatet landade på två miljoner plus och ytterligare drygt elva miljoner hämtades hem.
  • Prognosen i november pekar på två miljoner i överskott för 2021.

Här några relevanta frågor som borde besvarats med bra journalistik:

  • Minus 12,8 mkr mot vad då, budget eller förra året och var behovet jämförbart
  • Plus 14 mkr mot vadå. Var minusåret en konsekvens av urusel ledning eller är nuvarande ledning något utöver det vanliga

Tror mig förstå att artikeln tolkas på väldigt olika sätt vilket inte är förenligt om man vill publicera fakta. Många läsare drar slutsatsen att kommunen lyckats rekrytera en fantastisk chef medan andra får vatten på sin kvarn och konstaterar att sparandet går ut över god omsorg. Jag vet att det är svårare att ”mäta” i kommunal verksamhet än att mäta inom tillverkningsindustrin. Men jag hävdar med en dåres envishet att det finns förbättringspotentialer genom att följa nyckeltal och dom borde journalisten fråga efter. Antal omsorgstagare per mkr år från år. Finns det jämförbara tal för jämförbara kommuner och så vidare.

Vill betona att mina synpunkter inte handlar om hur vår kommun hanterar våra skattepengar utan jag framför synpunkter på journalistik. Jag kan också berätta att vi ligger i startgroparna med att planera för en stor utställning 2023 med detta tema. Arbetsnamnet är ”Fejk eller sant”.

På Glasets Hus märker vi av pandemin nästan på samma nivå som när det varit som sämst. Vi följer restriktionerna strikt och Bodil har blivit något av en expert på att tolka alla besked. Vi kallar henne Lill-Tegnell. Vår Quiz-kväll den 28:e januari kommer genomföras helt enligt reglerna. Vaccinationskrav, avstånd mellan borden, högst 8 i samma sällskap och bord. Det innebär att vi har satt maxantal till 70. Idag fanns det cirka 20 platser kvar. Välkomna.

Det händer saker på personalsidan. I morgon hälsar vi Bashir välkommen. Han kommer från Afghanistan och kommer bli husets allt i allo. Samtidigt går vi ut med en annons om ett ettårigt vikariat som eventuellt kan förlängas. Anledningen är den glädjande nyheten att en av våra medarbetare ska bli mamma.

Vänligen

Kjell