Sedan drygt ett år tillbaka har jag den stora lyckan att vara gammelfarfar. Det är ett privilegie varje gång man lyckas få audiens hos detta charmtroll. Jag är förståndig nog att inte ha några synpunkter på hur hennes föräldrar sköter hennes uppfostran. Men oss i emellan, jag har bestämt mig för att diskret försöka lära henne ett fint bordsskick. Tyvärr slogs alla mina förhoppningar i spillror när jag besökte familjen i onsdags. På bilden ser ni henne med sin killkompis och de har just avslutat desserten. Jag insåg genast att det är bara att ge upp och koncentrera mig på saker som jag har rimlig chans att lyckas med.

Nu är det 16 dagar sedan jag anslöt till Covidklubben. Jag mår bra men svidande ögon och 14 timmars sömn ingår fortfarande i vardagen. Är mycket tacksam att jag sannolikt inte lyckats smitta någon i min omgivning.

Så är då valrörelsen i gång på allvar. Var femte svensk förväntas rösta på Sverigedemokraterna och i veckan höll Åkesson valtal inför jublande åskådare. Hans nya och dominerande förslag handlade om kriminalitet och jag är helt säker på att han vann tusentals nya väljare. Han föreslog bland annat att vi ska byta namn på Kriminalvården till Straffverket. Möjligen finns det antal tidigare förtroendevalda partikamrater som avtjänar sina straff som inte helt och hållet håller med sin partiledare. Kanske de kan undantas om de är riktiga svenskar.

Personligen har jag den största respekt för denna fråga. Jag har gång på gång stor sympati för ”hårdare tag” när jag tar del av vad som händer. Men mitt intellekt säger att jag ska lita på all forskning som finns tillgänglig. Målet måste ju vara att över tid minska brottsligheten och då är det väl rimligt att satsa ”obegränsade” resurser på förebyggande åtgärder. Störst möjlighet att påverka ungdomen förutom föräldrarna har skolan och föreningslivet. Så tills vidare tror jag mer på förebyggande åtgärder än att låsa in mer och längre.

Idag stänger vi vår sommarsäsong vilket bland annat innebär att vi tackar alla ungdomar som jobbat hos oss i sommar. Med deras hjälp kan vi nu fira att vi efter 10 år inte haft stängt en minut under ordinarie öppettider. Tack för fina insatser och välkomna tillbaka.

Njut av fina sommardagar men glöm inte Ukraina

Kjell