Hallå där, nu är det en vecka kvar till valet. Har du bestämt dig, om inte så gör det. Missar du att rösta så tycker jag att du har förbrukat rätten att gnälla på det mesta. Att rösta är en rättighet som vi ska vara stolta över. I en tid som är mer turbulent än jag kan minnas är det extra viktigt att du tänker till och lägger din röst på det parti som du tycker mest svarar mot dina värderingar, observera inte ditt kortsiktiga egenintresse. Jag brukar alltid veta hur jag ska rösta och det känns väl så denna gång också, men för säkerhets skull skrev jag ett brev med några frågor till partiledarna, frågor som jag hoppas de hinner besvara innan nästa helg. Hur fort jag får svaren kommer jag dela dom med er. Här kommer frågorna;

  • 1. Idag jobbar cirka 50 000 invandrare inom vården. Många av dem högutbildade läkare och tandläkare. Om vi drastiskt minskar invandringen, hur kommer det då påverka möjligheten att rekrytera nya läkare och annan kompetens inom vården, ett behov som kommer att öka i takt med en åldrande befolkning. Är det så enkelt så att vi duktiga svenskar kan handplocka läkare och duktiga fotbollsspelare och låta andra länder ta hand om de som måste lämna sitt land?
  • 2. Jag har jobbat med budgetar i femtio år och pinsamt nog förstår jag inte hur det går till att få det att ”gå runt” om några av er sätts att leda landet. Ni lovar att sänka skatterna samtidigt som ni lovar satsningar med osannolikt många miljarder till vård, skola, polis, försvar, energi, klimat, och mycket annat. Kan ni på ett enkelt sätt förklara hur detta är möjligt.
Det är nu för sent för mig att kandidera men om jag skulle gjort det hade mitt budskap varit; Tyvärr medborgare, läget är kärvt, orsakat av krig och efterföljande energikris. Det finns inga snabba och lätta lösningar så länge vi är beredda stå upp för rimliga mänskliga värderingar. Det kommer drabba oss alla ekonomiskt, och vi måste solidariskt ta oss igenom detta. Det kan innebära skattehöjningar (kanske tillfälliga), det innebär också att vi alla får göra avkall på vår nuvarande standard. Det är nu viktigare än någonsin att partierna i ”mitten” slutar tjafsa och går över till att föra konstruktiva diskussioner.
På Glasets Hus har vi en minst sagt intensiv vecka bakom oss. Så här har den sett ut:
  • – Tisdag; Företag 1, 20 personer besökte oss mellan 8.30 och 20.00. Förutom konferens hann de fika, luncha och njuta av en härlig middag. Dagen kryddades av en spännande trekamp där vinnaren belönades av den skål Bevan tillverkat i deras sällskap. I ett annat konferensrum huserade företag 2, 11personer.
  • – Onsdag; 07,30 anlände 50 personer från företag 3 och vi serverade en härlig ”hotellfrukost”. Dagen fortsatte med Buss 1 med 17 personer som avlöstes med Buss 2 och de var 55 personer. På kvällskvisten kom tretton tjejer och blåste glas innan de år vår favoritbuffé. I eventhallen hade parti 1 stormöte.
  • – Torsdag; Ytterligare 50 personer från företag 3 kom för att äta frukosten.
  • – Fredag; Hela huset ”ägdes” av företag 4, de var cirka 100 och kom tidig morgon och lämnade strax före midnatt.
  • – Helgen har dominerats av gäster som provat att blåsa glas.

Glöm inte rösta

Kjell