När detta skrivs är det bara några timmar kvar innan vi kan ta del av valresultatet. Jag är djupt pessimistisk om möjligheten att resultatet innebär ett klart och alltmer nödvändigt regeringsalternativ. Om det främlingsfientliga partiet får framgång kommer jag seriöst överväga att emigrera.

I måndags tog jag till mitt vanliga knep för att få stimulans och positiva vibbar. Jag åkte upp till Glasvallen och njöt av att se Jose träna 16 killar i 10-11 års åldern. När ska våra politiker fatta att idrottsrörelsen är lönsam och visa det genom att kraftfullt stödja så föreningsliv kan erbjuda ledare och lokaler. Det är  för mig så självklart att om en förening lyckas med att fånga upp en vilsen kille eller tjej och får hen att välja gemenskapen i rätt miljö bidrar detta till samhället med miljoner och åter miljoner i form av uteblivna kostnader för socialarbetare, vård, polis, domstolar, fängelser. Hur svårt kan det vara att förstå detta.

Som ni kanske redan läst så tvingades vi i fredags fatta det mest negativa beslutet i Glasets Hus historia. Under eftermiddagen startade vi nedstängningen av hyttan och vår bästa prognos är att vi i bästa fall kan starta upp glashyttan efter 6 månader. Att släcka hjärtat i huset är naturligtvis ett mycket svårt beslut men det fanns inget alternativ, vår kostnad för naturgasen som värmer glasugnarna är nu 125 000 kr per månad. Vi har som vanligt haft extrem hjälp av Ardagh men för oss båda var det nu inte längre försvarbart. Jag gjorde ett sista desperat försök och skrev en vädjan till Vladimir Putin men han svarade att han hade fullt upp med att försöka dölja att kriget kommer gå ”åt helvete” och har därför inte tid med mitt ärende.

Jag var förberedd på ovanstående och har just förankrat med styrelsen. I skrivande stund ser planen ut som följer:

Vi investerar cirka 0,9 mkr i två nya ugnar med el som energikälla. Det kommer öka vår förbrukning med cirka 85 000 kwh per år, från nuvarande cirka 150 000 kwh.

Vi investerar cirka 0,9 mkr i solceller som kommer bidra med cirka 75 000 kwh.

Som ni kanske förstår ägnar jag det mesta av min vakna tid åt att ”hitta” dessa pengar. Så här långt har jag en kommunikation med;

  • Länsstyrelsen som administrerar Klimatklivet åt staten. Ska stimulera till reducering av skadliga utsläpp. Vårt projekt kommer bidra med en minskning av kodioxid med cirka 70 000 kg.
  • Världens bästa bank. Sparbanken Tranemo och deras stiftelse. Oss i mellan, jag tycker det skulle vara obligatoriskt att alla kommuninvånare har dom som sin bank. Tänk vad de bidragit med genom åren för att göra kommunen attraktivare.

Jag har redan hunnit få ett antal frågor från privatpersoner om hur de kan bidra. Jag har svarat att just nu vet jag inte om vi ska starta något ”allmänt upprop”. Jag har tidigare haft idéer om att ”sälja kvm solceller till företag och privatpersoner där givarna får sitt namn på en ”Klimattavla” och en unik glasglob designad Bevan Taka. Svårt att bedöma intresset och det innebär mycket arbete. Vad tycker du?

Jag har inte hunnit tala med fastighetsägaren Tranemo kommun kring hur de ser på situationen. Vad är deras ambitioner när det gäller klimatinvesteringar.

Jag har haft större utmaningar är ovanstående och är övertygad om att vi tillsammans klarar detta också.

Vänligen

Kjell