Dom flesta av oss stimuleras av allt som går att både påverka och mäta. Om det dessutom kan vara lönsamt når engagemanget oanade höjder. Nu kan alla bingoarrangörer slänga sig i väggen, vårt behov av spänning tillgodoses på annat sätt, all fokus ligger nu på att förbruka färre antal kilowattimmar än man gjorde igår. Nya rekord slås varje dag och den nya folksporten blir en rörelse att räkna med. Tyvärr saknas det riktiga regler men det kommer säkert. I bingo är det kristallklart, alla nummer på en rad måste vara ikryssad. I ELSPAR är det betydligt svårare att kora vinnare. För vem av dessa hushåll har vunnit;

A förbrukade 50 kWh färre än gårdagen. Medelpriset var 5 öre detta dygn.

B förbrukade 1 kWh färre än gårdagen. Medelpriset var 450 öre.

Under veckan har jag hört fantastiska berättelser kring engagemanget. Här några axplock:

  • Härligt det ska blåsa imorgon också
  • Storgräl i äktenskapet då frun förstörde den positiva sparkampanjen totalt genom att sätta på torktumlaren trots att källaren var utrustad med klädstreck
  • Kvinnan som nu går upp och duschar klockan tre på natten
  • Själv sitter jag nere i sommarstugan och skäms över hur mycket onödig el jag förbrukat under alla år.”

Jag är övertygad att det som vanligt kommer mycket positivt ut ur eländet även om det kommer pågå länge. Vår kreativitet ökar och kanske vi till viss del har förtjänat en påminnelse om att man inte kan ta allt för givet.

Låt mig anknyta till ovanstående med några sanna berättelser som handlar om företagskultur. En av världens mest kända företagskulturer har IKEA vilket vi ska vara mycket stolta över. Låt mig berätta några exempel på hur företagets DNA präglas av sparsamhet.

Vid ett tillfälle hade jag förmånen att tillsammans med alla kusiner bo på Haparanda stadshotell som då ägdes av en kär kusin. Han berättade då att Ingvar Kamprad hade varit en flitig gäst i samband med att IKEA byggde sitt stora varuhus där uppe. När han första morgonen var på väg till frukosten gick han fram till receptionen och sa, ” fröken, kan ni meddela städpersonalen att de inte behöver byta kuddvaret, jag har snus inne hela natten och jag secklar, men det behöver som sagt inte bytas.”

Vid ett annat tillfälle hade jag besök av en de högre cheferna i PLM koncernen. Han hade varit chef för IKEA Östeuropa och han beskrev företagskulturen som jag minns det så här; ”En gång i månaden träffades alla europachefer i Berlin för att koordinera verksamheten. Mötet började varje gång med att man skulle redovisa sina kostnader för att ta sig till mötet. En gång vann jag överlägset. Jag reste tredjeklass (träbänkar) från Budapest. Väl framme gick jag in på en krog och uppträdde som kraftigt berusat och sjöng för full hals. Inom fem minuter kom två poliskonstaplar och tog mig till arresten. Jag sov dåligt men som sagt jag vann och troligtvis fick jag en stjärna i Kamprads bok.

Avslutningsvis några nyheter från GH:

  • Igår sparade vi 270 kWh jämfört fredagen men vi firade inte. Orsaken var att Vattenfall levererade ingen ström under i stort sett hela tiden vi hade öppet. Det innebar att vi förlorade cirka 15 000 kr i omsättning plus kostnaden för alla stearinljus.
  • Min nattsömn har varit bättre. Det fattas fortfarande 1 795 000 kr för att kunna genomföra projekt hytta och solceller.
  • Just nu jobbar vi intensivt med att hitta tillfälliga alternativ av verksamhet i hyttan. Nästa vecka hoppas vi kunna presentera detta.

Kjell