Foto Sune Broman


Jag heter Kjell Svensson och blev till under andra världskriget så jag har hunnit få en del erfarenheter som jag vill dela med mig, men framför allt kommer det kretsa kring mitt engagemang i Glasets Hus. Jag följer också vad som händer runtomkring och ute i den stora världen och delar gärna mina tankar kring detta. Det blir också oundvikligt att läsaren får ta del av allehanda kommentarer från idrottens värld då jag sedan barnsben levt i och med idrott.
Mina yngre fantastiska medarbetare har under en tid stressat mig med att de vill att jag ska starta en blogg med betoning på livet på Glasets Hus och gärna kommentarer till alla mina tillkortakommanden. Som ni förstår har det varit en fantastisk resa från första tanken om Glasets Hus och ambitionen museum och kaffe med kanelbulle och till dagens verklighet med 70000 besökare per år och flerfaldigt uppmärksammade på nationell nivå för olika priser. ”Frän avkrok till prioriterat turistmål” heter en nyligen utgiven rapport av en forskare på Högskolan i Borås. Rapporten uppmärksammar framför allt det enorma lokala engagemanget i form av volontärarbete som blivit något av husets signum.
Min ambition är nu att ni ska ha möjlighet att regelbundet följa vår vardag inifrån blandat med personliga upplevelser.

Så skrev jag den 26:e november 2017 och nedan kan ni läsa min första blogg.
 
Blogg 1
2017-11-26
Sitter och pustar ut efter en av de mest utmanande helgerna vi haft på GH. I fredags hade vi säsongsavslutning på våra Quizkvällar. Trycket på bokningar blev för stort så vi beslöt oss för att ta emot 160 bokningar jämfört det normala 100. Med noggrann planering och med fantastiska gäster blev kvällen återigen en succé. Anledningen till det extraordinära intresset ska tillskrivas vårt fantastiska Husband med Putte och Anders i spetsen och visst kunde vi känna en stolthet när vi satt där och lyssnade till våra talanger Tova, Susanne och Crilles ljuva stämma framkallade magi

Senare på kvällen anslöt LIF från andra våning efter avslutad fotbollsgala och i vimlet kunde man träffa på vinnaren av årets Glasbollvinnare för andra året följd, Viktor Jonsson. Som vanligt uppträdde dessa idrottsmän på ett sätt som hedrar idrottsrörelsen.

Äntligen är Vinterstudion i gång. Jag missar normalt inte många minuter under säsongen och jag har till och med blivit en av Hagatorpets flitigaste besökare efter mer än 50 års uppehåll. I torsdags gjorde jag säsongsdebut i ösregn. Fyra varv på 600metersslinga. Det tog 20 minuter och fortsatt med förvåning konstaterar jag att Charlotte Kalla hade hunnit nästan en mil på samma tid. Jag bannar mig ofta för att jag inte tog upp denna motionsform långt tidigare samtidigt som jag också här kan känna stolthet över att bo i en kommun som kan erbjuda en sådan anläggning tack vare en fantastiskt ideell organisation runt anläggningen. Träffade Bertil, en av dom, och han sken som en sol i regnet när han berättade om de nya ”kanonerna”.

Under förmiddagen fällde jag en tår när jag förstod att Kallas ryck skulle leda till seger.

Lördagskvällen bjöd också på festligheter, en av många klassfester med cirka 90 elever som hade en underbar kväll full av minnen och återseende. Går ni så sådana tankar så kontakta oss. Vi gör det riktigt bra.

Dags för sängen och ladda för måndagens höstmöte och på tisdag börjar julborden som i år ser ut att bli över 2000!!

Återkommer/kjell

Glasets Hus rörelsen står starkt men också inför fortsatt stora utmaningar. Betydelsen av våra insatser för vår kommun och region kan inte nog uppskattas. Jag har förmånen att leda denna verksamhet och det gör jag på ett sätt som i hög grad präglas av John F Kennedys berömda ord: ”Ask not what the country can do for you, ask what  you can do  for the country”. När projektet 2011 tog fart på allvar i ett fullsatt Folkets Hus översatte jag denna uppmaning till ” nu har vi suttit här och gnällt i 30 år, är det inte bättre att vi talar om vad vi vill och vad vi själva kan bidra med.

Och det tyckte dom!

För er som fortsatt vill följa oss via ett månadsbrev gäller att ni skickar er mailadress till info@glasetshuslimmared.se

Tack för att ni läst

Kjell