[:sv]

Jag tänker ofta på hur händelser och uppväxtmiljö har påverkat mig som vuxen. Det är många årtionden sedan jag blev övertygad om att jag haft den bästa tänkbara starten i livet. I vår familj var det långt upp i tonåren självklart att man fick kämpa för brödfödan. Den miljön har gjort att jag fortfarande inte tar allt för givet och har förmåga att uppskatta det lilla. Min far hade tydliga värderingar och intressen som definitivt påverkat mig. Trots en ansträngd hushållskassa minns jag hur han med mammas goda minne engagerade sig i flyktingar från Ungern 1956 med de gåvor de kunde bidra med. Mitt litteraturintresse kommer från min far. Innan tio år fyllda ”byggdes” Gällstads första biliotek i vår källare. Det var något mindre påkostat än det som nu byggs i Tranemo. Det bestod av ett ”linneskåp” och innehöll gissningsvis cirka 50 titlar. Far hade fått ABF:s ansvar att vara bibliotekschef med öppet två timmar i veckan. Många av dessa böcker har jag läst senare i livet. Som sig bör dominerades utbudet av våra stora arbetarförfattare som, Ivar Lo Johansson, Moa Martinsson, Vilhelm Moberg, Sven-Edvin Salje. Jag är definitivt påverkad av deras berättelser, kanske speciellt av Salje vars huvudperson i sin roman heter Kjell Loväng vilket inspirerade mina förädrar till att ge mig detta namn. På 60-talet kom Per-Anders Fogelströms ”Mina drömmars stad” som följdes av ytterligare 4 böcker. Jag är övertygad om att vi svenskar skulle må bättre om dessa böcker var obligatorisk läsning för alla ungdomar innan de lämnar skolan. Om det inte finns tid kan man kanske byta ut ett antal lektioner om Snorre Sturlasson, Engelbrekt Engelbrektsson och så vidare.

Har under eftermiddagen haft förmånen att rösta och sitter nu och väntar på resultat och alla kommentarer och analyser. Min pessimism är helt dominerande. Hela Europa inkluderat vårt land sympatiserar allt mer med egoism, nationalism, främlingsfientlighet, inskränkningar på yttrandefrihet och så vidare. Fy faen. Jag lovar att kämpa hårt för att mina barn och barnbarn ska ta till sig helt andra värderingar.

Idag är det 20 dagar kvar tills vi inviger PARKEN. Som vanligt i större projekt är det ”tusen” saker som ska på plats i slutspurten, men jag är övertygad om att vi fixar det. I veckan har jag haft ett möte med KG på Sparbanken för att diskutera storleken på det lån vi måste ta för att förverkliga projektet. Vi har också flyttat nedfarten till vår parkering för att bland annat förbättra trafiksäkerheten. Jag trodde att kommunen skulle bekosta detta lilla projekt, men jag hade fel.

Fick en helt underbar avslutning på min arbetsvecka. Satt och slappade på arbetsplatsen med en forskare från högskolan och hennes käraste. De hade just diskat i fem timmar efter 180 middagsgäster och tyckte det hade varit hur kul som helst.

kjell[:]