[:sv]

I mer än 50 år har ledarskap varit ett av mina stora intressen. Otaliga är de böcker jag läst i ämnet. Otaliga är de utbildningar jag genomgått och dessutom har jag haft någon form av ledarskapsroll under alla dessa år. Jag vill definitivt hävda att betydelsen av duktiga ledare är generellt underskattad. Min erfarenhet är att ledarskapets betydelse har hög prioritet inom näringslivet och inom idrottens lagsporter. Jag uppfattar att frågan inte alls på samma sätt är prioriterad inom den offentliga sektorn. Om jag utgår från att mina iakttagelser är korrekta är det naturligtvis mycket allvarligt. Ledarskap i tex. Kommuner innebär ju att man leder en organisation på tusentals människor och hanterar en ekonomi som handlar om miljarder. Att som lärare leda 20-30 elever mot satta mål kräver naturligtvis ett starkt ledarskap och jag har sedan årtionden haft svårt att förstå varför ämneskunskap betonas mer än ledarskap. Kan du inte motivera eleverna att lyssna hjälper det föga att du vet att det var dimma vid slaget i Lütsen.(obs. klarade utan support skriva ett tyskt y)

På senare år och inte minst i samband med projekt Glasets Hus och det engagemang som skapats har jag fått frågan om min egen ledarskapsfilosofi. En av de saker jag då betonar är bilden i ingressen. Kennedys bevingade ord har alltid varit en riktlinje i mitt sätt att leda. Jag har en övertygelse att man som ledare måste utmana den personal som i huvudsak bidrar med pessimism och missnöje. Man måste kräva ett svar på frågan ”vad är ditt förslag?” Det är sällsynt att man får något svar på den frågan men oftast har man stoppat ett läckage av motivation för en hel personalgrupp.

Tyvärr kan jag konstatera att den politiska utvecklingen i Sverige överhuvudtaget inte har anammat ovanstående ledarskapsfilosofi. För att vinna våra sympatier tävlar våra politiska partier i att svartmåla i så dramatiska ordalag som möjligt och det tycks locka allt fler sympatisörer. Det gör mig djupt besviken att bland alla dessa kritiska människor finns det väldigt många som inte precis behöver oroa sig för att deras barn inte ska få äta sig mätta utan har större bekymmer med att bestämma sig för vart nästa utlandssemester ska tillbringas.

Så några glimtar från veckan som gått:

  • Möte med ett förtjusande par från Tyskland som vill att vi ska ta hand om deras bröllopsmiddag för 70 personer i en sommarstuga i våra trakter. Vi var det självklara valet för sedan köpet av stugan för ett antal år sedan är vår lunchbuffé och atmosfär ett MÅSTE vid varje Sverigebesök
  • Gjorde min första skidtur på snö denna säsong. Tio gånger 500 meter. Dödstrött! Upprepar min stora respekt och beundran för den organisation på Hagtorpet som kämpar mot vädrets makter
  • Fick ett samtal från Nordiska museet som bad om hjälp med att låna från våra samlingar i ett kommande stort projekt.
  • Hade ett möte med en intresseförening från Hestra där vi diskuterade våra erfarenheter från projekt Glaset Hus och Parken
  • Alexander Isak gjorde två drömmål mot Real Madrid. Det är faen vad dom där invandrarpojkarna blir alltmer äkta svenskar.
  • Dramatisk händelse i fredags kväll. Polis kidnappades och återfanns på Glasets Hus. Fallet är nu helt sekretessbelagt.

Har under kvällen skickat ett förslag till riksdagen: ”Föreslår att vi inför nationell flaggdag det datum som en svensk tjej besegrar Therese Johaug, gärna på bekostnad av 6:e november”

Vi hörs när stormen bedarrat

Kjell

[:]