I dessa tider uppskattar jag mer än någonsin den uppfostran jag fick av mina kära föräldrar. Och jag är helt säker på att jag inte kände samma tacksamhet under 1950-talet. De lyckades delvis avsiktligt men också av ekonomiska skäl utrusta mig med ett antal egenskaper som i hög grad är utomordentligt aktuella.

  • ”ta inte allt för givet”
  • ”se till att du gör rätt för dig”
  • ”det finns dom som har större behov än dig, hjälp dom”
  • ” ekonomisk trygghet skapas inte av hög lön utan av respekt för kostnader”

Jag kan inte på något sätt påstå att jag lyckats föra detta DNA vidare men gläds åt när barn och barnbarn visar respekt för dessa värderingar. Kom att tänka på ovanstående när jag deltog i konferens i Göteborg för några veckor sedan. Temat på konferensen var Hållbarhet och en av föreläsarna var en amerikan som är internationell kändis på detta tema. Han gav ett exempel som jag här fritt översätter: Det fortfarande ”nyförälskade” paret närmade sin ettårsdagen av deras bröllop. Några dagar innan den stora dagen avslöjade han för sin älskade att han tänkte uppvakta med ett helt nytt set sängkläder och han hade hittat på Blocket ett set för några hundralappar som inte hade använts mer  två gånger. Hon tittade storögt på han och replikerade ”har jag förstått rätt, du vill visa din kärlek genom att uppvakta med begagnade sängkläder”?. Han blev totalt ställd och frågade vad hon ville han skulle uppvakta med. Hon visste redan, en hotellnatt, och så blev det. Natten blev underbar på de sängkläder som några tusen personer legat på tidigare.

Så under denna vecka har jag åter påmints om hur jag uppfostrats. Jag samtalade med en underbar blivande mamma och vi kom att tala om barnvagnar. Jag tyckte att om det är något man borde köpa second hand så är det barnvagn. Jag argumenterade med två väldigt tunga skäl, marknaden erbjuder vagnar allt från 10 000-25 000 kr samtidigt som blocket erbjuder liknande vagnar för tusenlappen. Mitt tyngsta argument var dock att barnet inte kommer kunna uppleva skillnaden. Den blivande mamman delade inte min uppfattning. En annan händelse under veckan på samma tema. Samtalade med en av våra yngre duktiga medarbetare och hon var uppklädd med märkesjeans där båda knän bestod av två stora hål. Jag visade mina jeans (se bild) som börjar bli moderna efter tre års daglig användning, men det tar nog ytterligare ett halvår innan de blir tillräckligt moderna. Låt mig avsluta detta kapitel med att avslöja att det som gör mig riktigt besviken är när nära och kära säger att de ska åka till stan och shoppa och svaret blir, ”vi får se vad vi hittar”. Tack än en gång kära föräldrar.

Veckan har varit extremt intensiv. Vi har serverat cirka 600 julbord och vi kan bland annat konstatera att antalet köttbullar per person ligger nu på 3,27.

Det är mycket som känns osäkert just nu men jag kan lova alla som jobbar på Kronofogden behöver inte oroa sig för att bli arbetslösa. Hur många hushåll kommer klara att betala elräkningar som de närmsta månaderna är 5000 kr högre än motsvarande månad förra året.

På solcellskontot dök det i veckan upp ytterligare 5000 kr från en privatperson. Så nu fattas det endast 1 001 000 kr

 

Antal givare Kronor per givare Totalt
1 1 001 000 1 001 000
10 100 100 1 001 000
100 10 010 1 001 000
1000 1 001 1 001000
10 000 101 1 001 000
100 000 10 1 001 000

 

Vänligen

Kjell