Veckan har inte inneburit några förändringar i finansieringen av ugnar och solceller. Men med min optimistiska läggning utgår jag från det är en tillfällig svacka orsakad av försenat elstöd och en ”januarieffekt”

Status finansiering projektet 15/1 2023

I fredags hade vi årets första Quizkväll med sedvanlig god stämning. Nästa gång är den 24:e februari. Hör av er om ni vill säkra en plats. I en av kvällens frågor figurerade IKEA och det fick mig att tänka på min relation till detta företag. Låt mig beskriva vad som dyker upp när denna svenska stolthet kommer på tal.

– Trots några mörka skuggor från 40-talet är jag en stor beundrare av Ingmar Kamprad och hans livsverk.

– Jag är fascinerad av hans vision att skapa ändamålsenliga produkter till hemmet så att så många som möjlighet kan köpa dem.

– Otaliga är berättelserna om hur han ständigt var en förebild av sparsamhet och mot all extravagans.

– Låt mig berätta om en självupplevd. Jag har en underbar kusin som under en tid ägde och drev Stadshotellet i Haparanda. Vid ett besök där berättade han om att Kamprad bott på hans hotell några tillfällen i samband med IKEAS etablering i Haparanda. En morgon på väg till frukosten stannade han till hos receptionisten och sa att han hade rum 26 och han ville meddela att eftersom han hade snus inne även när han sov och ibland ”secklade” han så det blev det bruna fläckar på örngottet och han bad om att städpersonalen fick besked om att dom inte behövde byta det varje dag.

– Under hela min uppväxt var IKEA näst intill ett skällsord som stod för dålig kvalitet. Det är nu decennier sedan varumärket hade denna negativa stämpel. Återigen vill jag berätta om självupplevda bevis på detta. Jag deltog under ett år i ett koncernprojekt som handlade om mångfald och delaktighet. Hur framgångsrika företag förstått vikten av att ha människor med olika bakgrund och kompetenser i sin personalstyrka med betoning på ledningsgrupper. IKEA var då ett av de företag som internationellt nämndes som ett föredöme. Jag minns också hur jag då fick lära mig att Ikea var trendigt långt upp i samhällsklasserna i England och att IKEA var bland de högst rankade företagen i världen för toppstudenter att söka till trots dåligt betalt.

– Tyvärr så finns det också en mörk sida av min relation till företaget. Jag har själv köpt mycket IKEA och monterat själv. Trots bittra erfarenheter slutar det alltid på samma sätt. Det går tio minuter innan jag inte bryr med om medföljande ritningar då allt ”ger sig självt”, en stund senare är jag 100 % säker på att jag fått fel delar medskickade. Det är bara att erkänna, dom är slugare än vad jag är. Värsta tillfället var när jag byggde ett kök i sommarstugan och efter timmar av funderingar tog det drastiska beslutet att såga av en 180 cm hög panelskiva. Jag var belåten fram till att jag förstod att den var avsedd förr en skåpsgavel. 08.00 dagen efter stod jag tillsammans med tre andra besökare och hängde på låset vid IKEA Kållered. Jag sprang till rätt avdelning, gång, hylla och 08.03 var jag på väg till kassan. En kassa hade hunnit öppna och framför mig stod en man som köpt 25 stekpannor med 80 % rabatt. Kassörskan informerade mannen att det inte var tillåtet att köpa mer än en per person. Mannen hävdade att det inte stod något om antal i annonsen. 08.30 var det min tur och då hade mannen gått med sina 25 stekpannor.

Vi hörs om en vecka

Kjell