[:sv]Hösten 1990 satt jag en kväll på en överdådig restaurang i Tokyo. Min bordsgranne var en ung japan som fungerade som tolk under ett affärsbesök tillsammans med mina glaskollegor. Jag var fascinerad av hans beskrivning av sin livssituation som han själv betraktade som ytterst priviligierad.  Han bodde ”endast” 150 km utanför city Tokyo och han tog sig till jobbet med Shinkansen på mindre än två timmar. Han berättade också att om man var i karriären lämnade man definitivt inte arbetsplatsen före sju på kvällen för det var en uppenbar signal på låg ambitionsnivå. Han jobbade också på lördagar men varje söndag kunde han träffa sin 4-åriga son vilket han tyckte var fantastiskt att de fick så mycket tid tillsammans.

På tal om mat och restauranger. Jag har ju haft förmånen att äta på de mest fantastiska krogar runt om i världen men ingen av dessa besök kommer i närheten av tisdagens höjdpunkt, fläsk med löksås med lingon fantastiska halländsk potatis serverad av en världskock på vår altan i sommarstugan. 

När jag nu summerar invigningen av mitt byggprojekt kom jag att tänka på upplevelsen i Japan. Kanske ska jag ändå satsa på serietillverkning. Den japanska marknaden är naturligtvis enorm i detta extremt tättbefolkade land. Visste ni att ett vanligt sätt att övernatta i Tokyo är att hyra ett ”hotellrum” på 2 kvm. Jag måste medge att jag gillar denna affärsidé. Tänker på alla de gånger jag kommit till ett hotellrum sena kvällar. Gått till sängs, vaknat och checkat ut vid sjutiden. Kostnad 2000 kr!

Jag hade överhuvudtaget inte övervägt fortsatt produktion utan tillgång till skruv och skruvdragare. Denna utveckling från spik till skruv har minskat tidsåtgången med minst 40%. Jag har kört min maskin ungefär lika mycket åt båda hållen

Nu tar jag nästa steg vid, att inreda förrådet. Om Bodil ger mig ytterligare några dagar ledigt hoppas jag kunna presentera insidan inom några veckor.

Trots ösregn och kraftig blåst blev invigningen en succé. Det var uppenbart att besökarna framförallt imponerades av designen och flera journalister frågade om de fick använda bilder på dörren i sina reportage. De flesta frågorna handlade om mitt geniala sätt att lösa toalettfrågan genom att bygga anläggningen på avloppsbrunnen.

Just nu ser fram emot torsdag i kommande vecka. Då gästas Glasets Hus av Tomas Jansson Stakeberg, polischefen. Alla är välkomna för att se polisutställningen, fika och lyssna på en presentation av Tomas där han talar om allmänhetens möjligheter att hjälpa polisen. Allt är gratis.

Kjell

[:]