Under veckan har skolorna startat upp igen och jag tänker tillbaka på när jag vid sju års ålder gjorde min debut i denna värld. Då fanns det något som hette inskrivningsdag och minst en förälder var med för att stötta förväntansfulla och ängsliga barn. Fröken satt vid sin kateder och intervjuade varje barn med frågor som namn, intresse och vilket yrke pappan hade. Jag minns detta speciellt väl därför att när en blyg pojke vid namn Lars fick frågan ”och vad gör din pappa” så svarade Lars  ”han är i stan och handlar” varvid hela klassrummet brast ut i ett gapskratt. Hoppas årets nybörjare fått en bättre start på sina skolkarriärer.

Än idag följer jag noggrant den ständigt pågående debatten om kvaliteten på skolan. Jag jobbade 3 år som lärare och har därför en viss insikt i ”båda sidors” villkor. Till min stora glädje kan man nu se tendenser till att det börjar ske en ökad betoning på ledaregenskaper vid utbildning och rekrytering av lärare. I min värld är den helt avgörande egenskapen lärarens förmåga att skapa arbetsro och motivation även om det får ske på bekostnad av övriga färdigheter. Jag hade förmånen att i unga år ha en fantastisk kvinna som lärare under 4 år som jag är helt säker på har påverkat mitt liv i positiv riktning utifrån alla tänkbara aspekter. Inte bara multiplikationstabellen utan värderingar och hur man uppträder i vårt samhälle.

I torsdags avslutade jag min arbetsdag med min absoluta favorit för att skapa god känsla. Åkte upp till Glasvallen och njöt som vanligt av vad jag fick se. Cirka 60 barn, 12 duktiga ledare och ett stort antal föräldrar tränade/lekte fotboll med en entusiasm och glädje och som vanligt gjorde mig näst intill rörd. Vilken samhällsinsats föreningen gör med minimal positiv uppskattning från stat och kommun och tyvärr också många föräldrar som tar dessa ideella insatser för givet. Heja LIF!! Tyvärr blev jag vid detta besök något konfunderad när jag bevittnade en match där barnen var cirka 5 år. Jag trodde jag kunde allt om fotboll men vilken taktik Akka och Mangan försökte lära ut förstod jag inte. Det var inte 4-2-4 för gång på gång befann sig samtliga cirka 14 spelare på samma position, en yta på cirla 1,5 kvm, men barnen njöt och alla kommer nog inte kunna försörja sig på fotboll i framtiden.

På tisdag klockan 09.00 händer det. Då kommer långtradaren med padelbanan och onsdag kväll står den färdigt.

Vi hörs om en vecka

Kjell