[:sv]

Idag vill jag börja med att berätta om mitt sedan årtionden stora intresse för begreppet ”nolltolerans” som i hög grad förknippas med tidigare borgmästaren i New York, Rudy Giuliani. Brottsligheten i New York hade stigit till en fullständigt oacceptabel nivå och var 1993 den största och viktigaste frågan inför val till borgmästare. Giuliani gick till val med att utlova ett nytt koncept, som han beskrev som nolltolerans. Mycket enkelt kan metoden beskrivas som ”stämma i bäcken”. Genom att ge polisen tillräckliga resurser klarade man utreda och lagföra vardagsbrott som nedskräpning, klotter, snatteri. Med detta tidiga ingripande är det stor sannolikhet att man undviker en i många fall tänkbar kriminell bana. Metoden diskuteras och ibland ifrågasätts över hela världen. Jag hör till dem som tycker att strategin är både bra och logisk.

Att jag tar upp ämnet i detta forum och just nu beror på att jag längtar efter en ”borgmästare”. I över två år har ett gäng ungdomar vandaliserat och trakasserat Glasets Hus. Trots dialog med kommunen och polisen har denna sommar åter präglats av Glasets Hus ett stort antal kvällar har blivit platsen för att dricka alkohol, använda droger, skräpa ner. Det innebär att vi ett flertal gånger per vecka får lägga ner timmar på att städa upp efter detta svineri. Jag funderar på att ringa New York.

På torsdag klockan 16 lämnar Mumintrollen Glasets Hus och vi är mycket nöjda över att ha kunnat presentera denna upplevelse för alla barn som aktivt tagit del. Tack för alla teckningar.

Den 8:e september inviger vi en ny spännande utställning där smide står i centrum. Ett antal verk av Tranemo konstnären Bengt Gustavsson är en del av utställningen. Följ oss på Instagram så kommer mer information efterhand.

Avslutar idag med en mycket tänkbar kommentar från en av mina otaliga golfrundor denna fantastiska sommar. Spelade seriespel med två gentlemän från Alingsås och Hulta. Efter ett dåligt utslag kommenterade spelaren ”vilket bedrövligt läge jag fick” och fick då denna replik ”du, det är betydligt bättre än att lägga sjuk hemma i sängen”

Från domstolen inget nytt

Vi hörs om en vecka/Kjell[:]