[:sv]

På den tiden jag jobbade långt mer än vad som är försvarbart etablerade jag en ”oas” för att ta en paus och för att skaffa inspiration. Än idag använder jag denna oas och njuter varje gång. Jag åker upp till Glasvallen någon gång mellan fem och sex på eftermiddagen. I tisdags gjorde jag ett sådant besök och drog mig hemåt efter att åter fått uppleva en bild av när en förening lyckats skapa mer värden än vad all skattefinansierad verksamhet lyckas med. På bortre delen av B-plan uppdelade i två grupper pågick lekfulla aktiviteter som avslutades med matcher. Barnen, 5-7 år deltog i LIF:s fotbollsskola. Sällan har jag sett så många internationella stjärnor samlade på en så liten yta. Där fanns Messi, Zlatan, Ronaldo och flera av våra svenska landslagspelare. Under matcherna förvånades jag över om den taktik man använde är något för det krisande Elfsborg att ta efter. Taktiken kan beskrivas som att samtliga spelare utom målvakterna befann sig på en yta inte större än fem kvm. Träningen sköttes av sex ledare och bredvid planen fanns ett trettiotal föräldrar och övriga anhöriga som njöt av det skådespel dessa 21 barn bjöd på.

På den andra halvan av planen befann sig de erfarna spelarna, 8-10 år. Risken för sen ankomst var obefintlig. Passet skulle börja 17.30 och när jag kom vid femtiden var alla ombytta och hade startat egna uppvärmningsövningar. I det här gänget var man också cirka tjugo. Jag blev lite förvånad när det också fanns en Messi i detta gäng. De tre tränarna drog igång träningen och här var övningarna mer avancerade och uppmärksamheten när instruktioner gavs var naturligtvis på en annan nivå.

På väg därifrån stannade jag till vid den totalt nedrivna anrika entrén och träffade tre av alla ideellt arbetande personer som höll på med att förbereda en nybyggnad av entreområdet. En efterlängtad investering som kostar väldigt mycket pengar och som möjliggjorts tack vare den lokala Sparbanksstiftelsen. Jag är en av denna banks kunder och tycker att det är mer än självklart när jag år efter år ser hur bankens vinstmedel kommer lokala föreningar tillgodo. När jag fått ta del av byggplanerna kom min vän från Syrien rusande och berättade att han i sin vaktmästarroll åter drabbats av ett haveri på knivarna till gräsklipparen. Han fick direktiv och lämnade oss nöjd.

När vi stod där och samtalade kom ett flicklag från Ulricehamn som om en stund skulle möta Limmareds flicklag. Samtidigt började seniortruppen släntra in för träning och det innebar att vi då måste varit långt över 100 engagerade medborgare på Glasvallen en helt vanlig vardag.

Sedan årtionden är jag kritisk till hur lite av våra skattemedel som går till föreningslivet. Om ni delar min uppfattning att enbart denna kväll hade föreningen bidragit till bättre integration, bättre folkhälsa, möten med nya människor och en härlig känsla av gemenskap och ett engagemang för sina barn. Om en icke ideell organisation tex. Kommunen skulle arrangerat denna kväll hade kostnaden varit mer än 5000 kr. Så kära du stöd din lokala förening, det är en bra investering.

I veckan började skolan igen. En nära anhörig skulle göra sitt livs första skoldag och hade vid upprepade tillfällen uttryckt ängslan för denna dag precis som så många andra. På väg till skolan i bilen kom han plötsligt på ytterligare ett ”hot”, ”tänk om fröken ber oss rita en gris, jag är jättedålig på det”. Storebror och mamman övertygade honom att risken var minimal och att man får rita vad man vill och hur man vill. Allt gick bra och nu är han redan en erfaren skolelev.

Slutligen rekommenderar jag dig att boka in lördagen den 8 september. Då inträffar tredje årets ”stora veterandagen” och vid lunchtid inviger vi en spektakulär utställning som domineras av verk från Tranemo konstnären Bengt Gustavssons skapande. Berättar mer i nästa blogg . Dagen avslutas med en häftig pubkväll på temat Rockabilly.

Från domstolen inget nytt

Kjell[:]