Under snart nio månader har det inte gått många timmar utan att jag haft mina tankar kring hur jag ska kunna få till en levande glashytta igen. Ur Glasets Hus perspektiv har saknaden varit större än vi hade kunnat ana. Efter några månader stod det klart att hyttan är hjärtat i vår verksamhet, den skapar atmosfären och framför allt bidrar den i hög grad till besök på Glasets Hus. Vi beslutade tidigt att vi måste göra allt för att kunna erbjuda en levande hytta igen. Konceptet vi valde innebar två nya eldrivna ugnar och att satsa stort på solceller. Den totala kostnaden för detta beräknades till 1,8 mkr som nu har blivit 2 mkr. Det är med stor glädje jag idag kan rapportera följande status på projektet:

  • Idag klockan 15.00 var det cirka 450 grader i den nya smältugnen.
  • På torsdag är det 1250 grader och vi börjar smälta
  • PÅ LÖRDAG BÖRJAR VI PRODUCERA
  • Troligtvis kommer vi också under veckan producera el från våra så omtalade solceller

Som ni säkert förstått har detta varit en resa fylld av utmaningar och besvikelser men just idag känns det som det varit mödan värt. Finansieringen har inte gått som jag hoppades. Både Boverket och Sparbanken valde att tacka nej men å andra sidan har privatpersoner skänkt 45 236 kr och dessa gåvor har i stor utsträckning påverkat min motivation att orka ta projektet i mål. Vi kommer som utlovat uppmärksamma er.

Det kommer bli en återstart som dessutom innebär premiär på filmvisning i vår nya ”biograf”. Där kan våra besökare se en nyinspelad film från glasbruket som imponerar på alla tänkbara sätt.

Fem dagar kvar till Glasets Dag och vi förväntar oss storpublik främst beroende på att Ardagh öppnar sina portar. Missa inte detta.

Nu är det några veckors uppehåll av allsvenskan och mitt lag Elfsborg har spelat 12 matcher och har 29 poäng och har gjort 28 mål. Vår stora rival, storklubben IFK Göteborg har 7 poäng och gjort 11 mål. Jag tycker fotboll är roligare än någon.

Vänligen/Kjell